Life news

Novi trend: Naprave mjesečne karte u fotošopu i varaju vozače gradskog prevoza

0
Novi trend: Naprave mjesečne karte u fotošopu i varaju vozače gradskog prevoza, Life.ba
FOTO: Nezavisne novine

Prijevoznike u Banjoj Luci zabrinula je zloupotreba karata, što će za posljedicu imati pojačane kontrole kao i strožije mjere.

Kako prijevoznici ističu za “Nezavisne novine”, trenutno maloljetnici najčešće prevare vozače autobusa tako što u fotošopu naprave lažnu mjesečnu kartu sa svojom fotografijom, a zatim je postave na ekran telefona, te preko ekrana stave providnu zaštitnu masku.

Kada to pogleda vozač, misli da je vidio kartu, a u stvari vidi fotografiju falsifikovane vozne karte na ekranu telefona.

– Bilo je dozvoljeno putnicima da pokazuju mjesečne karte iz novčanika i telefona, kako bi se ubrzao protok putnika kroz autobus i kako ne bi stvarali gužvu, međutim došlo je do zloupotrebe ovog postupka – potvrdio je za “Nezavisne novine” Dejan Mijić, direktor “Autoprevoza”.

Dodaje da postoje kontrole koje provjeravaju unutar vozila ko posjeduje pojedinačnu ili mjesečnu kartu.

– Na taj način je u srijedu, 7. decembra, utvrđeno da se putnici služe ovakvim manipulacijama – pojasnio je on.

PROČITAJTE JOŠ:  (FOTO) 'Isplivala' prva zajednička slika Mamića i nove izabranice

Prema njegovim riječima, putniku koji je pokazao fotografiju mjesečne karte naplaćena je kazna i pušten je uz upozorenje, ali o svemu će biti obaviješteni organi policije.

– Trenutno pravimo izvještaj policiji pa će biti obaviješteni o ovom problemu, a ovog puta smo mi, u skladu sa pravilnikom i ugovorom sa Gradskom upravom, naplatili kartu i kaznu putniku, dok ćemo naredne slučajeve pojedinačno prijavljivati policiji kao krivično djelo – naglasio je Mijić.

Dodaje da ovim putem upozorava putnike da se ovakvim stvarima više ne bave.

– Također apelujemo na roditelje da prekontrolišu svoju djecu, jer se ovo obično dešava kod djece školskog uzrasta, tačnije kod srednjoškolaca i onih koji pohađaju osnovnu školu – naveo je on, te dodao da je ovo klasično krivično djelo i to djeca treba da znaju, jer će odgovarati ako budu uhvaćena.

Dodaje da se usluga prijevoza koju oni pružaju mora platiti.

Bit će pojačane kontrole i, kako kaže, putnici će morati izvaditi svoje mjesečne karte iz maski za telefon i novčanika i pokazati vozaču prilikom ulaska u autobus.

PROČITAJTE JOŠ:  (FOTO) Bh. planina kao iz zimskih bajki: Sankanje, skijanje, uživanje

Prijavljivanje nije imalo efekta
Momir Vujasin, direktor “Aldemo tursa”, istakao je za “Nezavisne novine” da su slučajevi zloupotrebe mjesečnih karata česti.

– Sada postoji novi, ako mogu reći, trend zloupotrebe karata gdje se slika mjesečne karte pokaže kroz masku na prednjoj strani telefona – kazao je on.

Dodaje da su prije ovakve slučajeve prijavljivali MUP-u, ali to nije umanjilo broj ovakvih slučajeva.

– Prijavljivanje nije imalo efekta jer to nije neki teži slučaj krivičnog djela – pojasnio je on, te dodao da se zloupotrebom mjesečnih karata najčešće bave maloljetnici.

Jedan od njih je inače snimak ovakve prevare objavio i na TikToku.


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)