Njemačka traži hiljade radnike

0
Njemačka traži hiljade radnike, Life.ba

Njemačka se u potrazi za radnom snagom namjerava usredotočiti na zemlje izvan Evrope poput Brazila, Meksika i Indonezije, rekao je ministar rada Hubertus Heil za dnevnik Neue Osnabruecker Zeitung u subotu.

“Mi zajedno s predstavnicima gospodarstva radimo na strategiji u zemljama u kojima se na tržištu rada nalazi mnogo više mladih i dobro kvalificiranih radnika nego što to domaća tržišta rada mogu apsorbirati”, rekao je ministar rada Hubertus Heil (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) u razgovoru za dnevnik Neue Osnabruecker Zeitung – prenosi agencija Hina.

Heil je rekao kako će se pritom obraćati pažnja na to da se domaćim tržištima rada ne oduzmu potrebni stručnjaci. Osim kvalificirane radne snage na području njege, iz spomenutih zemalja bi trebali stići i ostali radnici potrebni njemačkom tržištu rada. Kako je saopćio Institut za njemačko gospodarstvo (IW), krajem 2022. je na agencijama za zapošljavanje u Njemačkoj bilo prijavljeno preko 630.000 radnih mjesta koja nije bilo moguće popuniti zbog nedostatka određene radne snage. Stoga se uvozila radna snaga iz balkanskih zemalja među kojima je i BiH čiji građani masovno odlaze u Njemačku.

PROČITAJTE JOŠ:  Državljanin BiH napravio haos u Njemačkoj: Imao lažnu dozvolu, alkohol i narkotike u krvi

Na sto otvorenih radnih mjesta u sektoru strane njege dolazi samo 33 adekvatno kvalificiranih radnika. Predsjednik Zaklade za zaštitu pacijenata Eugen Brysch istodobno je kritizirao masovni uvoz njegovateljica i njegovatelja te ukazao na to da potencijal za lakše popunjavanje otvorenih radnih mjesta u sektoru njege postoji i sada u Njemačkoj, ali da je potrebno poboljšati uvjete rada kako bi se taj potencijal iskoristio i radna mjesta postala atraktivnija.

PROČITAJTE JOŠ:  Još uvijek nestabilno: Evo kakvo nas vrijeme očekuje u naredna tri dana

“Par stotina njegovateljica iz Brazila neće riješiti ove probleme. Potrebno je poboljšanje uvjeta u ovom sektoru”, rekao je Brysch.

Upozorio je na to da su se mnogi dosadašnji njegovatelji i njegovateljice prekvalificirali za manje stresna i bolje plaćena zanimanja. Procjenjuje se da bi privatni sektor strane njege već sad kolabirao bez mnogih radnika iz istočne Evrope koji su zaposleni u kućanstvima. Prosječna godišnja bruto plaća u sektoru njege je oko 40.000 eura.


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.