Nedim Sladić za N1: Slijede mnogo primjereniji dani

- Advertisement -

Meteorolog Nedim Sladić danas se za N1 javio iz Velike Britanije, tačnije Readinga, te je govorio o vremenskim prilikama u dosadašnjem dijelu zime, ali i onima koje možemo očekivati u narednom periodu.

Sladić je kazao da je januar 2023. godine ostao jedan od mjeseci koji će se dugo pamtiti.

“Možemo reći da je januar 2023. ostao jedan od mjeseci koje ćemo dugo pamtiti, najprije zbog natprosječno visokih temperatura u prvoj dekadi mjeseca, prisjetimo se samo samog početka godine kada smo strahovali od nedostatka snijega. Onda je došla druga dekada mjeseca koja je bila uistinu veoma vlažna, dominantni vjetrovi sa Mediterana. Vjetrovi su bili snažni pa se povlačila velika količina vlage“.

“Nakon toga vidjeli smo da je došlo do prodora osjetno hladne zračne mase, zimska sezona je uspostavljena u pravom smislu. Sada imamo primjerene vremenske prilike prema kalendaru”, kazao je Sladić.

PROČITAJTE JOŠ:  Pet vagona iskočilo iz šina kod Mostara: Teret se rasuo oko pruge

Dodaje da su pred nama mnogo “primjereniji dani”, te da će vrijeme biti u skladu sa kalendarom.

“Svakako možemo reći da zimi nije kraj, rano je govoriti o njenom završetku, nije ovo 2020. godina kada smo zimu otpisali krajem januara. Pred nama su kud i kamo primjereniji dani, gdje nema značajnijih odstupanja. Vrijeme će biti u skladu sa kalendarom, onako kako treba da priliči zimskim mjesecima“.

“Ipak, neće biti stabilno. Sa sjeverom dolazi vlažan i nestabilan znak povremeno što rezultira povremenim frontalnim poremećajem, što donosi pojave slabih padavina. Svjedoci smo da je na području Sarajeva bilo konstantno pljuskova i snijega, koji podsjete da je zima tu”, dodaje Sladić.

U Hercegovini se može očekivati sunce, naročito u južnim dijelovima.

“Jedino gdje možemo očekivati više sunca je Hercegovina, posebno južni dio nje. Treba istaknuti i područje Krajine koje će imati nešto više sreće sa suncem nego ostala područja. Najizglednije slabe padavine na istoku, sjeveroistoku i centralnim područjima naše zemlje“.

PROČITAJTE JOŠ:  Bh. državljanin sa 2,74 promila alkohola napravio haos na autoputu u Hrvatskoj
Sezona na planinama?

“Ovo će biti povoljno za skijaše jer nema značajnijih zatopljenja u narednom periodu, tako da će uz postojeće minuse na planinama i s obzirom da imamo dovoljno snijega, mislim da postoje uslovi za neometanu skijašku sezonu. Zimska sezona se može odužiti i tokom trećeg mjeseca“, kazao je Sladić.

“Mislim da idemo u trendu kao 2021. godine, tada je skijaška sezona trajala preko aprila mjeseca, bio je i prvomajski uranak. Nezahvalno je govoriti da li će otići u april ili maj, ali svakako februar i mart obećavaju kada je u pitanu skijaška sezona jer zatopljenja i dalje nema”.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...