Nastavlja se blagi pad cijena goriva u BiH: Benzin od 3,22 KM, dizel od 3,41 KM po litru

- Advertisement -

Nastavlja se bilježiti blagi pad cijena goriva na benzinskim pumpama u BiH, no analitičari smatraju da se će se visoke cijene benzina i dizela u odnosu na one na koje su građani navikli, zadržati barem do kraja godine.

U oba bh. entiteta, Federaciji BiH i Republici Srpskoj nastavlja se trend blagog pojeftinjenja nafte i naftnih derivata. Svjetsko tržište nafte je trenutno veoma nestabilno i teško je predvidjeti u kojem smjeru će se cijene goriva kretati u narednome periodu.

Zvanične podatke o cijenama goriva dobili smo od Federalnog ministarstva trgovine te putem BPS RS aplikacije Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske.

Prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji Bosne i Hercegovine Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi 3,35 KM po litru a za dizel 3,49 KM po litru.

U skladu sa zakonskim odredbama benzinske pumpe dostavljaju nadležnim ministarstvima obavještenja o promjeni cijena i marži, radi evidentiranja i praćenja.

PROČITAJTE JOŠ:  Snažan zemljotres jutros zatresao BiH, epicentar na granici sa Crnom Gorom

“U odnosu na 11. juni ove godine prosječna maloprodajna cijena za Premium bezolovni benzin 95 niža je za 0,02 KM po litru, dok je prosječna maloprodajna cijena za dizel niža za 0,04 KM po litru”, informacija je koju je Federalno ministarstvo trgovine dostavio našem portalu.

Raspon maloprodajnih cijena goriva u FBiH trenutno je:

  • premium bezolovni benzin 95 od 3,26 do 3,56 KM po litru, te
  • dizel od 3,41 do 3,71 KM po litru.
Još prije nekoliko dana došlo je do blagog pada cijena goriva u BiH. Cijene su u manjem bh. entitetu Republika Srpska već niže za 0,20 KM po litru za benzin te 0,10 KM za dizel.

Cijene benzina u RS-u su od 3,22 KM po litru, dok su cijene dizela od 3,46 KM po litru.

PROČITAJTE JOŠ:  Nakon sedam dana: Pronađen Bruce Lee iz Mostara

Na svjetskim tržištima, cijene nafte ponovno su iznad 100 dolara po barelu.

West Texas Intermediate (jedna od indeksa za procjenu cijena nafte) oslabio je na azijskim berzama, ali je od jučer napredovao za 5 posto.

Posljednjih nekoliko sedmica nestabilno je trgovanje na tržištima nafte jer su trgovci zabrinuti da će nadolazeća recesija naštetiti potražnji, prenosi Bloomberg. U isto vrijeme, SAD nastavlja sa planom da pokuša ograničiti cijene ruske sirove nafte.

Procjene su da će se nastaviti trgovati naftom po cijeni višoj od 100 dolara po barelu do kraja godine te da će cijene ostati na visokom nivou narednih nekoliko godina, zbog čega će OPEC morati upravljati ponudom i potražnjom.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici ponovno će se sastati 3. augusta.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...