NASA planira poslati u penziju Međunarodnu svemirsku stanicu tako što će je srušiti u Tihi okean

- Advertisement -

Američka svemirska agencija NASA namjerava držati u životu Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) do kraja 2030. godine, nakon čega bi se ISS trebala navođeno srušiti u udaljeni dio Tihog okeana poznat kao Point Nemo, navodi se objavljenim planovima koji ocrtavaju budućnost.

Lansirana 2000. godine, ova svemirska laboratorija posljednjih 22 godine kruži 227 nautičkih milja iznad Zemlje, a do sada je ugostila više od 200 astronauta iz 19 različitih zemalja koji su uživali u boravku u njoj.

Njeno postojanje predstavlja kontinuirano ljudsko prisustvo u svemiru u posljednja dva desetljeća.

NASA je saopćila da će komercijalne svemirske platforme zamijeniti ISS kao mjesto za saradnju i naučna istraživanja.

– Privatni sektor je tehnički i finansijski sposoban za razvoj i upravljanje komercijalnim odredištima u niskoj orbiti, uz NASA-inu pomoć. Radujemo se što ćemo podijeliti naša iskustva i operativno znanje s privatnim sektorom kako bismo im pomogli da razviju sigurne, pouzdane i jeftine efikasne destinacije u svemiru – rekao je Phil McAlister, direktor komercijalnog odjela za svemir u sjedištu NASA-e.

McAlister dodaje da izvještaj koji su dostavili Kongresu detaljno sveobuhvatni plan za osiguravanje nesmetanog prelaska na komercijalne destinacije nakon penzionisanja Međunarodne svemirske stanice 2030. godine.

PROČITAJTE JOŠ:  Ide optužnica protiv policajca - ubice iz Tuzle: U Amru ispalio 16 metaka

U izvještaju o tranziciji Međunarodne svemirske stanice, NASA je rekla da je plan da se ISS sruši na Zemlju u području poznatom kao nenaseljeno područje južnog Pacifika – također poznato kao Point Nemo.

Pretpostavlja se da će se izlazak iz orbite dogoditi u januaru 2031. godine.

Nazvan po mornaru podmornice u romanu Julesa Vernea “Dvadeset hiljada milja pod morem”, Point Nemo je tačka u okeanu koja je najudaljenija od kopna i koja je mnogo puta služila kao morsko groblje za brojne druge svemirske letjelice.

Područje je udaljno otprilike 3.000 nautičkih milja od istočne obale Novog Zelanda i 2.000 milja sjeverno od Antarktika, a procjenjuje se da su zemlje sa svemirskim programima poput SAD-a, Rusije, Japana i evropskih zemalja potopile više od 263 komada svemirskog otpada od 1971. godine.

U izvještaju se navodi da će ISS izvesti potisne manevre koji će osigurati “siguran ulazak u Zemljinu atmosferu”.

ISS ipak ne planira mirovati i živjeti na lovorikama u narednih osam godina. NASA je navela ciljeve za sljedeću deceniju, a oni podrazumijevaju korištenje ISS-a kao “analogne misije za tranzit prema Marsu”.

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo filmski velikan Veljko Bulajić

Svemirska stanica bila je dom mnogim naučnim prvijencima. Prvi predmet koji je ispisan na 3D štamšaču na svemirskoj stanici dogodio se 2014. godine. NASA-ina astronautkinja Kate Rubins sekvencirala je DNK u svemiru prvi put 2016., a, peto stanje materije, nazvano Bose-Einsteinov kondenzat, proizveden je na svemirskoj stanici 2018. godine.

Astronauti su naučili kako uzgajati salatu i zeljasto bilje u svemiru. Prvu salatu uzgojenu u svemiru probali su astronauti 2015. godine. Sada čak uzgajaju rotkvice i čili. Ovo znanje bi jednog dana moglo koristiti astronautima u uzgoju vlastite hrane u misijama istraživanja dubokog svemira.

Kina, čiji su astronauti dugo vremena bili isključeni s ISS-a, prošle godine je lansirala prvi modul svoje planirane svemirske stanice. Iako nije tako velika kao ISS, očekuje se da će kineska svemirska stanica biti u potpunosti operativna do kraja ove godine. Rusija je rekla da će napustiti projekt ISS-a 2025. godine jer planira izgraditi vlastitu svemirsku stanicu koja bi mogla biti lansirana 2030. godine.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice...

Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja – Hrasno

Zbog oštećenja trolejbuske kontakt mreže na Mojmilu, trolejbusi u...

Od Ibrahima Hadžibajrića oduzeti stan i garaža u Sarajevu

Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, danas su zaplijenjeni...

Pojedine novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM se povlače iz opticaja

Centralna banka Bosne i Hercegovine povlači iz opticaja novčanice...

Stravičan slučaj u Zenici: Policiji prijavljeno silovanje 16-godišnjakinje u parku pored škole

Informaciju o zastrašujućem slučaju u Zenici zgrozile su bh....