Napadnut mladi sarajevski taksista: Srbijanac sa prijašnjom zabranom ulaska u BiH ga opljačkao

- Advertisement -

Taksisti u BiH vrlo često su izloženi neprijatnim situacijama s putnicima koji ponekad budu u alkoholiziranom stanju, čak i pod utjecajem narkotika. Zabilježeni su i slučajevi potezanja oružja, ipak, taksisti ističu da sumnjive putnike zbog svoje sigurnosti u većini slučajeva izbjegavaju.

MISLIO SAM DA ĆE IZVADITI NOVČANIK

Prošle sedmice na lokaciji Dobrinje IV u Istočnom Sarajevu napadnut je mladi sarajevski taksista Harun Suljević, kojem je kritične večeri bio tek peti radni dan u firmi. Sve je, kako veli, krenulo od vožnje s Katedrale.

– Zaustavio me je mlađi momak, od možda 18-19 godina, koji je tražio da ga vozim na Goricu. Prilikom ulaska primijetio sam da je romske nacionalnosti i pomalo mi je bilo čudno jer, dok smo se vozili, rekao mi je “jesam se ubio tramalima”. Tražio mi je telefon da pozove majku, na šta sam mu odgovorio da ću je nazvati preko Bluetootha. Slušao sam njihov razgovor koji je većinom bio na romskom jeziku i u jednom trenutku uspio čuti da je ženski glas rekao “sine, nemamo mi ništa kući”, jer pretpostavljam da je od nje tražio novac, kaže za Oslobođenje taksista Suljević.

Navodi da je putnika dovezao do naselja Gorica, gdje je kratko izašao i rekao da ga pričeka, jer je novo odredište trebalo biti do Lukavice.

PROČITAJTE JOŠ:  Sarajevo: Saobraćajna nesreća kod zgrade Elektroprivrede

– Brzo se vratio i krenuli smo prema Dobrinji. Na dijelu gdje je granica sa Istočnim Sarajevom, kod trolejbuske okretaljke, mislio sam da vadi novčanik da plati, ali izvadio je nož i stavio mi ga ispod desnog plućnog krila rekavši “daj pare ili ćeš ostati bez pluća”. U tom trenutku sam bio zatečen i predao sam mu dotad zarađeni novac od 50 KM, nakon čega je izašao iz vozila, govori taksista.

Kaže da je odmah obavijestio dežurnog dispečera, ali i policiju koja je te večeri oko 22.30 sati krenula u potragu, jer je pretresala i stanove u blizini. Također im je dao broj telefona koji je iz taksi-vozila pozivao počinilac tog djela. Policija je u jutarnjim satima pozvala​ Haruna.

– Oko 9.20 sati zvali su me da dođem na prepoznavanje osobe koja me je napala, a koju sam prepoznao. Radi se, kako su mi rekli u policiji, o osobi koja je inače sklona krivičnim djelima, državljaninu Srbije, a kojem je bila zabrana ulaska u BiH do 2014. Napadača su uhapsili i, koliko mi je poznato, trebao je biti u izručen u matičnu zemlju, govori Harun.

Iz PU Istočno Sarajevo kazali su nam da su njihovi službenici 14. septembra 2022. evidentirali prijavu da je u Ulici srpskih vladara, opština Istočna Ilidža, izvršeno razbojništvo.

PROČITAJTE JOŠ:  U Srbiji nestala dvogodišnja djevojčica: Prvi put aktiviran "Amber Alert", potraga traje satima

– Operativnim radom policijski službenici identifikovali su izvršioca navednog krivičnog djela, a radi se o D. H. rođenom u Republici Srbiji, protiv kojeg je Okružnom javnom tužilaštvu Istočno Sarajevo dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, kazali su nam iz PU Istočno Sarajevo.

Da ovo nije jedini napad na taksiste iz Sarajeva u posljednje vrijeme, pokazuje i slučaj koji se desio početkom septembra. Kako je saopćeno iz PU Istočno Sarajevo, policajci su identifikovali osobe koje se sumnjiče da su 1. septembra oko 2.45 sati u mjestu Bulozi, općina Istočni Stari Grad, pucale iz pištolja i oštetile taksi-vozilo, vlasništvo firme iz Sarajeva, a riječ je o V. S. i Đ. C. s Pala.

NAPAD SJEKIROM

Te večeri taksista je prijavio da je nepoznata osoba pucala iz pištolja dok se kretao taksi-vozilom na dionici puta prema Sarajevskom kantonu. Također je prijavio da je prilikom preticanja druga nepoznata osoba oštetila vozilo sjekirom.

– U toku je rad na dokumentovanju predmeta, nakon čega će tužilaštvu protiv navedenih lica biti dostavljen izvještaj o počinjenim krivičnim djelima izazivanje opće opasnosti, oštećenje ili oduzimanje tuđe stvari i nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija, saopćili su iz PU Istočno Sarajevo. O pomenutom slučaju je obaviješten i tužilac Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U Ustikolini prilikom sječe šume smrtno stradao 65-godišnjak

Policiji u Goraždu prijavljeno je da je jedna osoba...

Pekare “Manja” reagovale na izvještaj inspekcije o svinjetini u bureku koji se prodavao u Sarajevu

Povodom informacija Federalne uprave za inspekcijske poslove o prisustvu...

Nakon protesta Vlada FBiH pristala na dogovor: Rudarima će biti isplaćene dvije plate

Rudari i predstavnici Vlade FBiH postigli su dogovor na...

Posljednji pozdrav Abdulahu Sidranu: Zbogom Avduka, tvoj duh je ostao s nama i lebdi kao čuvar nad Sarajevom

Bosanskohercegovački pjesnik, pisac i scenarist Abdulah Sidran preminuo je...