Nakon ponovnog brojanja listića: CIK obznanio ko je novi predsjednik Republike Srpske

- Advertisement -

Završeno je ponovno kontrolno brojanje glasova za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske nakon čega je utvrđeno da je najviše glasova dobio kandidat SNSD-a Milorad Dodik, a što je na sjednici CIK-a rekla Vanja Bjelica Prutina.

Izvještaj o ponovnom brojanju glasova je usvojen na današnjoj 73. sjednici Centralne izborne komisije BiH, ali ne jednoglasno.

Glavni centar za brojanje u Zetri je u prethodnom periodu ponovo prebrojao glasove sa više od 2.000 biračkih mjesta za nivo predsjednika RS-a prilikom čega su utvrđene različite nepravilnosti kao što je pogrešno pakovanje listića i vreća, nedostatak vreća, falsifikovani listići i slično.

O svim nepravilnostima obaviješteno je Tužilaštvo BiH, piše Klix.ba.

Izvjestilac o situaciji u glavnom centru za brojanje istaknuo je i da im nisu dostavljeni svi neiskorišteni listići, kao ni sve vreće, a članica CIK-a Vanja Bjelica Prutina tražila je odgađanje usvajanja izvještaja, odnosno utvrđivanja rezultata.

PROČITAJTE JOŠ:  Federacija BiH bogatija za 296 policajaca

Ona je rekla da je nezadovoljna izvještajem glavnog centra za brojanje koji, kako kaže, u nekim dijelovima ne daju nikakve odgovore, a smatra da bi pronalaskom nestalih vreća rezultat za potpredsjednika RS-a mogao biti drugačiji.

“Navodi se da je nekompletan materijal sa 62 biračka mjesta, nisu dostavljena 23 izvoda sa biračkog spiska. Nedostatak sa ovih mjesta ima utjecaj na ukupni rezultat u tabeli broj 3 što su neiskorišteni listići, ukupni listići i sl”, rekla je ona.

PROČITAJTE JOŠ:  Prošlo je 28 godina od reintegracije: Grbavica je bila simbol razaranja i strahovitih zločina

Na kraju poručuje da zakonodavac Izbornog zakona BiH propisuje ponavljanje izbora u slučajevima kada se prilikom ponovnog brojanja ustanove nepravilnosti.

Član CIK-a Vlado Rogić je rekao kako nemaju vremena za ponavljanje izbora, niti sredstava kao i to da nije moguće zbog nekoliko nepravilnosti ponavljati izbore jer bi se to onda radilo zauvijek.

Ponovno brojanje glasova tražila je opozicija iz Republike Srpske zbog sumnje na izbornu krađu i uvjerenja da je njihov kandidat Jelena Trivić pobjednica izbora.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U Ustikolini prilikom sječe šume smrtno stradao 65-godišnjak

Policiji u Goraždu prijavljeno je da je jedna osoba...

Pekare “Manja” reagovale na izvještaj inspekcije o svinjetini u bureku koji se prodavao u Sarajevu

Povodom informacija Federalne uprave za inspekcijske poslove o prisustvu...

Nakon protesta Vlada FBiH pristala na dogovor: Rudarima će biti isplaćene dvije plate

Rudari i predstavnici Vlade FBiH postigli su dogovor na...

Posljednji pozdrav Abdulahu Sidranu: Zbogom Avduka, tvoj duh je ostao s nama i lebdi kao čuvar nad Sarajevom

Bosanskohercegovački pjesnik, pisac i scenarist Abdulah Sidran preminuo je...