‘Najveći svih vremena’ odigrao posljednji meč: Federera obuzele emocije pa zaplakao

- Advertisement -

Švicarski teniser i jedan od najvećih svih vremena Roger Federer (41) odigrao je posljednji meč u karijeri i to na Laver Cupu u Londonu, a veličanstvenu karijeru završio je igranjem u paru sa svojim dugogodišnjim i velikim rivalom i prijateljom Rafaelom Nadalom.

Federer i Nadal su odigrali meč protiv Amerikanaca Jacka Socka i Francesa Tiafoea u kojem su poraženi sa 2:1 u setovima (4:6, 7:6, 11:9), ali rezultat je bio potpuno u drugom planu zbog svega što se dešavalo poslije meča, prenosi Klix.ba.

Legendarni Švicarac nije mogao skriti emocije, pred svojim rivalima, porodicom i navijačima održao je emotivan govor, a bilo je i suza. Na kraju, ispraćen je nezaboravnim ovacijama.

Osvajač 20 Grand Slam titula zatražio je da odigra meč samo u parovima i to u obračunu reprezentacija Evrope i svijeta, a razlog leži u činjenici da se još uvijek nije u potpunosti oporavio i pored velike borbe da se vrati na teren, nije spreman za izazove koje tenis zahtijeva.

Jedan od najvećih tenisera svih vremena (41) pretrpio je tri operacije koljena i posljednji meč je odigrao na Wimbledonu prošle godine protiv Poljaka Huberta Hurkacza.

PROČITAJTE JOŠ:  U teškoj saobraćajnoj nesreći u Bihaću poginuo navijač NK Jedinstvo

Činilo se da je povreda iza njega i da je spreman da se vrati na teren, ali neposredno pred nastup na Laver Cupu bolovi su se vratili, a samim tim je i došla odluka o zvaničnom prekidu karijere.

Švicarac je osvojio 20 Grand Slam titula i šest godina završio je kao prvi igrač svijeta. Ispred njega su Rafa Nadal s 22 Grand Slam titule te Novak Đoković koji ima 21. Ukupno je osvojio 103 ATP turnira, što je više od Nadala i Đokovića.

PROČITAJTE JOŠ:  Nesreća na M-17: Saobraćaj se odvija naizmjenično jednom trakom

Postoji nekoliko superlativa i epiteta koji su korišteni za opisivanje Rogera Federera. “Najveći svih vremena”, “najveći sportista 21. stoljeća”, “poezija u pokretu” i nema sumnje da je svojom jedinstvenom pojavom prevazišao granice tenisa, postavši idol zaljubljenika u “bijeli” sport.

Roger Federer je osvojio sve što se u ovom sportu može osvojiti, ali svojom eleganicijom i poniznošću zaslužio je naklonost publike i postao je miljenik navijača u protekle dvije decenije.
Njegovo poštovanje prema drugima i nepokolebljiva predanost sportu koji voli, odvajaju ga od svih ostalih.

Iako drugi mogu nadmašiti njegove rekorde, Roger će se uvijek pamtiti kao ultimativni teniski šampion koji je promijenio ovu igru.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...

U Gornjim Živinicama pronađeno tijelo 50-godišnjeg muškarca

Policijskoj stanici Živinice, prijavljeno je da je u mjestu...

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...