Najtraženija zanimanja u BiH – IT i softver inženjeri, prodavači, tesari, zidari…

- Advertisement -

Na osnovu podataka koje objavljuju institucije nadležne za domaće tržište rada (entitetski zavodi za zapošljavanje, kantonalne službe zapošljavanja i Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta BiH), a prema broju objavljenih oglasa evidentno je da je situacija sa suficitarnim i deficitarnim zanimanjima slična već nekoliko godina.

– Kada je riječ o visoko obrazovanim osobama (VSS) najtraženija zvanja su ona vezana za IT sektor (IT inžinjer, softver inžinjer), zatim inžinjer elektrotehnike, građevinski inžinjer, diplomirani farmaceut, doktor medicine-specijalista. Pored tih zvanja, po broju oglasa traženi su i diplomirani ekonomisti i pravnici, s tim što zbog hiperprodukcije ovog kadra njih ima i najviše na evidencijama nezaposlenih. Pored ekonomista i pravnika, i dalje je najveći broj nezaposlenih visokoobrazovanih osoba među kriminalistima, politolozima, žurnalistima, socijalnim radnicima. Također, veliki broj je i profesora engleskog jezika, te profesora razredne nastave – navodi Muamer Bandić direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Najveća potražnja za radnicima sa srednjom stručnom spremom (SSS), kako je dodao, jeste za prodavače i ugostitelje, posebno školovane konobare, a i dalje su traženi operateri za unos podataka i radnici u call-centrima. Od osoba sa srednjom stručnom spremom na evidencijama nezaposlenih je najviše ekonomskih tehničara, mašinskih tehničara, maturanata gimnazije, medicinskih sestara i poljoprivrednih tehničara.

PROČITAJTE JOŠ:  U Novom Travniku zapaljeno vozilo kantonalnog zastupnika Ante Lozančića

– Kada je riječ o radnicima sa VKV i KV kvalifikacijom, najtraženiji su šivači, varioci, tesari, zidari, bravari. Ovdje treba uzeti u obzir da je potreba za nekim od navedenih zanimanja daleko veća od nekih drugih. S druge strane najviše nezaposlenih sa VKV i KV kvalifikacijom su prodavači, bravari, automehaničari, frizeri – dodao je Bandić.

Kraj školske godine, podsjetio je Bandić, vrijeme je kada se maturanti osnovnih i srednjih škola moraju odlučiti o nastavku školovanja i izboru buduće profesije. Zbog toga u ovome periodu postoji pojačan interes javnosti za podacima o potrebama na tržištu rada, te smo, u skladu sa tim potrebama, ponovo pripremili podatke o deficitarnim i suficitarnim zanimanjima, rekao je Bandić .

PROČITAJTE JOŠ:  Jaki udari vjetra srušili krovove s nekoliko objekata u Sarajevu

Izbor profesije je jedna od najvažnijih odluka koje maturanti trebaju donijeti u životu i zbog toga trebaju biti jako pažljivi kada budu donosili tu odluku.

– Kao i svake godine mi smo tu da im olakšamo tu odluku i damo kvalitetne informacije koje mogu pomoći u odabiru zanimanja. Kao i prošle godine potrudili smo se da još unaprijedimo informacije sa tržišta rada, pa tako svi zainteresirani mogu detaljno, po zanimanjima, vidjeti koliko je nezaposlenih osoba, a koliko se osoba određenog zanimanja zaposlilo u prethodnoj godini. Ove informacije su predstavljene za svaki kanton u Federaciji BiH, za oba entiteta i za Brčko distrikt BiH. Također, kao i uvijek dali smo na nivou Bosne i Hercegovine pregled po 5 najbrojnijih zanimanja na evidencijama nezaposlenih osoba – naveo je Bandić.

Detaljne informacije o najtraženijim zanimanjima možete naći na web stranici http://www.arz.gov.ba/statistika/zanimanja/default.aspx?id=6470&langTag=bs-BA , saopćeno je iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U Ustikolini prilikom sječe šume smrtno stradao 65-godišnjak

Policiji u Goraždu prijavljeno je da je jedna osoba...

Pekare “Manja” reagovale na izvještaj inspekcije o svinjetini u bureku koji se prodavao u Sarajevu

Povodom informacija Federalne uprave za inspekcijske poslove o prisustvu...

Nakon protesta Vlada FBiH pristala na dogovor: Rudarima će biti isplaćene dvije plate

Rudari i predstavnici Vlade FBiH postigli su dogovor na...

Posljednji pozdrav Abdulahu Sidranu: Zbogom Avduka, tvoj duh je ostao s nama i lebdi kao čuvar nad Sarajevom

Bosanskohercegovački pjesnik, pisac i scenarist Abdulah Sidran preminuo je...