Na dodjeli Oscara trijumfirala Appleova ‘CODA’

- Advertisement -

Porodična drama gluhih “CODA” trijumfirala je na sinoćnoj dodjeli Oscara osvojivši najprestižniju filmsku nagradu Akademije filmskih umjetnosti i nauka za najbolji film. Time je glavnu nagradu Hollywooda prvi put osvojio streaming servis.

“CODA” Sian Hedera, koji je prvi put premijerno prikazan na virtualnom Sundance Film Festivalu u zimu 2021. godine, započeo je kao autsajder, ali se postupno pojavio kao favorit za Oscara. Imao je i Apple TV+ za podršku koji je osvojio svoju prvu nagradu Oscar za najbolji film, manje od tri godine nakon pokretanja usluge.

Također je donio još jedan poraz zamalo promašaja Netflixu, veteranskom streaming servisu koji je godinama uzalud pokušavao snimiti film i osvojiti tu najprestižniju nagradu. Najbolja šansa, “The Power of the Dog” Jane Campion, došla je na ceremoniju s vodećih 12 nominacija, ali osvojio je jedan, za režiju.

No, “CODA” je izazvao val dobre volje potaknut svojom glumačkom postavom, uključujući Marlee Matlin, Troya Kotsur, Emiliju Jones i Daniela Duranta. To je prvi film s uglavnom gluhim glumcima koji je osvojio najbolji film.

“CODA” je to uspjela unatoč tome što je na ceremoniju došla s najmanje nominiranih filmova – samo tri. Još od “Grand hotela” iz 1932. godine ni jedan film nije osvojio nagradu za najbolji film s manje od četiri nominacije.

Kotsur je također osvojio nagradu za najboljeg sporednog glumca koji je postao prvi gluhi glumac koji je osvojio Oscara, a tek drugi gluhi glumac kojem je to pošlo za rukom, pridruživši se svojoj kolegici iz serije “CODA” Matlinu.

– Ovo je za zajednicu gluhih, zajednicu CODA i zajednicu osoba s invaliditetom. Ovo je naš trenutak – rekao je Kotsur obraćajući se s pozornice.

PROČITAJTE JOŠ:  Prije 21 godinu ubijen je premijer Srbije Zoran Đinđić

Mnogi su, međutim, govorili o drugom trenutku. Nakon što se Rock, kao voditelj, našalio Jadi Pinkett Smith da se veseli nastavku “G.I. Jane,” Will Smith je ustao sa svog mjesta blizu pozornice, prišao Rocku i udario ga.

– Bila je to najveća noć u historiji televizije – rekao je Rock, prije nego što se nespretno vratio predstavljanju najboljeg dokumentarca, a Oscar je otišao u ruke na Questlovom filmu “Summer of Soul (…or When the Revolution Was Not Televised)”.

Smith, koji glumi oca Venus i Serene Williams u filmu “Kralj Richard”, kasnije je u emisiji osvojio Oscara za najboljeg glumca, svog prvog Oscara. Tako je Smith ponovno izašao na pozornicu ubrzo nakon što se činilo jednim od najzloglasnijih trenutaka u historiji dodjele Oscara.

– Richard Williams bio je žestoki branitelj svoje porodice – rekao je Smith u obraćanju, kazavši da umjetnost oponaša život jer izgleda kao ludi otac, ali kaže da vas ljubav tjera da činiš lude stvari.

Nakon emisije, Akademija filmske umjetnosti i nauke izdala je saopćenje u kojem kaže da “ne odobrava nasilje u bilo kojem obliku”. Policijska uprava Los Angelesa saopćila je da je svjesna incidenta na dodjeli Oscara, ali je rekla da je osoba upletena u događaj odbila podnijeti prijavu.

Ariana DeBose postala je prva afro-latinska i otvoreno LBGTQ glumica koja je osvojila Oscara za sporednu glumicu. Jane Campion osvojila je Oscara za najbolju režiju za “The Power of the Dog”, svoju psihodramu na otvorenom koja je izokrenula i preokrenula zapadnjačke konvencije.

Campion, koja je bila prva žena ikada dvaput nominirana u ovoj kategoriji (prethodno za “The Piano” iz 1993. godine), tek je treća žena koja je osvojila nagradu za najbolju režiju. To je također prvi put da je nagrada za režiju ikad dodijeljena ženama u uzastopnim godinama, nakon što je prošle godine pobijedila redateljica filma “Nomadland” Chloé Zhao.

PROČITAJTE JOŠ:  Poznato ko je ukrao kip Brucea Leeja u Mostaru: Lice sa Interpolove potjernice

Oscara za najbolju glumicu osvojila je Jessici Chastain. Chastain je pobijedila za svoj empatičan portret televizijske evanđelistkinje Tammy Faye u filmu “Oči Tammy Faye”, koji je također producirala.

Nakon rekordno niske gledanosti i emisije iz 2021. godine poremećene pandemijom, producenti su se ove godine okrenuli jednoj od najvećih zvijezda na svijetu – Beyoncé – kako bi pokrenuli dodjelu Oscara s ciljem oživljavanja mjesta nagrada u pop kulturi. Nakon uvoda Venus i Serene Williams, Beyoncé je izvela pjesmu nominiranu za “King Richarda”, “Be Alive”, u razrađenoj koreografskoj izvedbi s pozornice na otvorenom u boji limete u Comptonu, gdje su sestre Williams odrasle.

Voditeljice Wanda Sykes, Amy Schumer i Regina Hall potom su započele televizijski prijenos iz Dolby Theatrea. Sykes, Schumer i Hall opušteno su se šalile problematizirajući plate i kazavši da su tri voditeljice “jeftinije od jednog muškarca”.

“Encanto”, Disneyjev hit potaknut zvučnim efektima osvojio je Oscara za najbolji animirani film. Lin-Manuel Miranda, koji je napisao hitove u filmu, propustio je ceremoniju nakon što je njegova supruga bila pozitivna na Covida-19. Trosatna japanska drama Ryusukea Hamaguchija “Vozi moj auto”, jedan od najcjenjenijih filmova godine i osvojio je nagradu za najbolji strani film.

“CODA” je također osvojio nagradu za najbolji adaptirani scenarij. Autobiografski “Belfast” Kennetha Branagha, ljubavna porodična drama okupana nostalgijom i snimljena u crno-bijeloj tehnici, dobila je Oscara za najbolji originalni scenarij.

Film “Dune” osvojio je šest vodećih nagrada, za dizajn produkcije, kinematografiju, montažu, vizualne efekte, zvuk i partituru Hansa Zimmera, prenosi AP.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...

U Ustikolini prilikom sječe šume smrtno stradao 65-godišnjak

Policiji u Goraždu prijavljeno je da je jedna osoba...

Pekare “Manja” reagovale na izvještaj inspekcije o svinjetini u bureku koji se prodavao u Sarajevu

Povodom informacija Federalne uprave za inspekcijske poslove o prisustvu...