Motociklista letio 85 metara

0
Motociklista letio 85 metara, Life.ba

Motociklista letio 85 metara, Life.ba

Rekord u visini i razdaljini! Motocikl je letio 95 metara visoko na razdaljini od 85 metara. Australski motocrosser Robbie Maddison je u četvrtak u Grčkoj preskočio ne samo 85 metar širok Korintski kanal na visini od skoro 100 metara, već je imao i veću prepreku za savladati: strah, naime.

Korint (Grčka). Motocross Freestyle, sa vratolomnim trikovima kao što su salta izvedena na visini trospratnice, jedan je od najopasnijih sportova na svijetu. Robbie Maddison jedan je od najboljih u svijetu u FMX-u.

No, to nije dovoljno ovom 28-godišnjem Australcu. Maddison uvijek traga za većim uzbuđenjima i izveo je brojne spektakularne skokove na koje bi pionir kaskaderstva Evel Knievel bio ponosan. U 2007 i 2008. godini, Maddison je postavio tri svjetska daljinska rekorda sve do 107-metarskog skoka motociklom. Novu godinu 2009 proslavio je u Las Vegasu skočivši motociklom 30 metara uvis na maketu Trijumfalne kapije ispred kasina i hotela Paris Las Vegas, nakon čega je sa spomenika opet skočio na tlo. Prošle su godine svijet obišle fotografije njega kako skače sa mosta Tower Bridge preko rijeke Temze i izvodi premet unazad dok je pokretni most otvoren.

Mnogi su motociklisti željeli skočiti preko Korintskog kanala, izgrađenog 1893. godine. Ali, Australac je prvi koji je to ostvario. U četvrtak ujutro, na svojoj Hondi 500 provezao se šarolikim zaletištem (na kojem je prošao kraj bazena, preko nogometnog igrališta i pored kokošinjca) da bi dostigao ubrzanje od 125 km/h i skočio sa uzbrdice koja se nalazi nekih 80 metara iznad kanala, sletivši bezbjedno na nasip postavljen sa druge strane kanala. U najvišoj tački skoka, Maddison se nalazio 95 metara iznad površine kanala.

[nggallery id=44]

Maddison je rekao da je zbog raznolikog terena – od trave, preko betona, pa drveta, ponovo asfalta i na kraju tepiha – bilo teško ostvariti dobar zalet za skok, ali bila je tu i mnogo veća prepreka. “Prevazići strah, to je uvijek najteži dio” – kaže Maddison.

“Maddo“ iz Grčke odmah putuje u Meksiko City na otvaranje sezone Red Bull X-Fighters svjetske turneje. Maddison je prošle godine bio drugi u ukupnom poretku, a ove godine namjerava ovojiti titulu šampiona.


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.