MMF upozorava bogate zemlje na visoku razinu duga

0
MMF upozorava bogate zemlje na visoku razinu duga, Life.ba

MMF upozorava bogate zemlje na visoku razinu duga, Life.baMeđunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je mnoge bogate zemlje da se približavaju razinama dugova koje bi mogle izazvati paniku na tržištima, dodajući ipak da su pretjerani strahovi da će vlade zbog visoke zaduženosti doći u situaciju da neće moći podmirivati obveze.

U tri izvještaja u kojima se procjenjivala razina dugova u 23 razvijene zemlje MMF je upozorio da su Grčka, Italija, Portugal i Japan najviše izloženi takvim opasnostima. U drugu skupinu ugroženih zemalja MMF je svrstao SAD, Veliku Britaniju, Španiju, Island i Irsku. S druge strane, među zemljama s najviše fiskalnog prostora za uspješno nošenje s potencijalnim novim prijetnjama globalnom gospodarstvu izdvojene su Australija, Danska, Južna Koreja, Novi Zeland i Norveška, prenose agencije.

Približavanje gornjim granicama zaduženosti, upozorava MMF, moglo bi potaknuti tržišta da masovno počnu podizati kamatne stope na državne dugove, kao što se to ove godine dogodilo Grčkoj. Ipak, u MMF-u ističu kako zemlje koje su se približile gornjim granicama proračunskih manjkova nisu automatski izazvale negativnu reakciju tržišta.

MMF također napominje da tržišta “u značajnoj mjeri preuveličavaju” rizike da bi neke od tih zemalja mogle biti prisiljene restrukturirati dugove.

(Fena)


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)