Merkel: Primanje Grčke u eurozonu bila je greška

- Advertisement -

merkel1

Njemačka kancelarka Angel Merkel u predizbornom obraćanju je izjavila da Grčku nikada nije trebalo pustiti u eurozonu, jer je time ova organizacija samo oslabila, prenosi agencija Anadolija.

Kancelarka Merkel Smatra da njen prethodnik Gerhard Schroeder nije nikako smio pristati na to da Grčka postane članicom eurozone.

“Grčkoj nikada nije trebalo dozvoliti da uđe u eurozonu. Schroeder ih je primio 2011. godine i time oslabio Pakt stabilnosti. Obje odluke su bile skroz pogrešene i početak naših sadašnjih problema”, kazala je Merkel.

Ona je svojim pristalicama ponovila stav da se zalaže za snažnu jedinstvenu valutu u Evropi, ali je dodala da se to može postići samo kroz reforme u krizom pogođenim zemljama kao što je i sama Grčka.

“Jedinstvena valutna zona je veliki blagoslov i tu nema mjesta nikakvoj sumnji. Zato je euro za nas mnogo više od valute. Zato smo i pokazali solidarnost, ali je solidarnost uvijek povezana s odgovornošću za reforme u zemljama koje su osjetile našu solidarnost”, kazala je Merkel.

Izjave Merkelove uslijedile su samo nekoliko dana nakon što je njemački ministar finansija Wolfgang Schauble kazao da će Grčkoj biti potreban još jedan paket pomoći.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ovo su najbogatiji ljudi u BiH

Portal BiznisInfo.ba je sačinio je listu najuspješnijih preduzetnika pa...

Nastavlja se blagi pad cijena goriva u BiH: Benzin od 3,22 KM, dizel od 3,41 KM po litru

Nastavlja se bilježiti blagi pad cijena goriva na benzinskim...

U Neumu zadovoljni predsezonom, ali nedostaje radne snage

U jedinom bh. gradu na moru su zadovoljni predsezonom...

30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

SARAJEVO - Povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi poručio...

Struktura nezaposlenih osoba u FBiH nije povoljna

SARAJEVO - U Federaciji BiH struktura nezaposlenih osoba nije...