Mektić: Prve optužnice su snažna poruka osobama koje namjeravaju otići na strana ratišta

- Advertisement -

Nadam se da će prve optužnice koje su podignute, a pogotovo prve presude, preventivno djelovati vezano za eventualni odlazak državljana Bosne i Hercegovine na strana ratišta, istakao je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) Dragan Mektić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Mektić je naglasio da su ovih dana u Bosni i Hercegovini podignute prve optužnice zbog odlazaka državljana BiH na strana ratišta, prvenstveno u Siriju i Irak.

“Očekujemo da će u daljnjem toku krivičnog postupka osobe biti proglašene krivim i kažnjene. Na taj način, to će biti snažna poruka poslata svima onima, prvenstveno mislim na državljane Bosne i Hercegovine koji na neki način u nekoj vrsti zablude ili namjeravaju zbog bilo kog drugog razloga da odu dole, da je to nešto što je zabranjeno i da će biti kažnjeno”, kazao je Mektić.

On je naveo da se Bosna i Hercegovina “na neki način još uvijek uhodava kada je u pitanju ova materija”.

“Radi se o novom krivičnom djelu koje do sada nije poznavalo naše krivično zakonodavstvo. Uhodavamo se i mi iz bezbjednosnih struktura, uhodava se i Tužilaštvo BiH. Sada će vjerovatno brzo to doći i na Sud BiH. Radi se o prilično složenim i kompleksnim krivičnim djelima koja su specifična po načinu dokazivanja, ali mislim da idemo u dobrom pravcu i da će ovo biti jedan značajan korak u borbi protiv terorizma u Bosni i Hercegovini”, ocijenio je Mektić.

Ministar sigurnosti BiH naglasio je da postoji čitav niz obaveza, mjera i radnji koje kontinuirano treba poduzimati da bi se spriječilo državljane Bosne i Hercegovine da odlaze na strana ratišta.

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH
Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH

“Krivični zakon Bosne i Hercegovine, koji zabranjuje to i propisuje kao krivično djelo, naravno, ključna je stvar koja će nama stvoriti instrumente i poluge da se borimo protiv takvih pojava, odnosno protiv takvih nezakonitih radnji. Ali, još je niz mjera i radnji, prvenstveno onih koje trebamo utvrditi strategijom za borbu protiv terorizma u BiH”, istakao je Mektić.

– Ideološke zablude – 

Naveo je da je i na posljednjoj sjednici Vijeća ministara BiH, u srijedu, donesena odluka da se pod hitno formira kompetentna radna grupa i da se pod hitno uđe u proceduru izrade nove strategije za borbu protiv terorizma.

“Stara strategija koju smo imali, koja je uslovno rečeno imala rok trajanja do 2014. godine, je završena. Mi nemamo nove strategije. Znači u samoj toj strategiji bit će niz mjera i radnji sa konkretnim zadacima, konkretnim izvršiocima i tačnom dinamikom izvršenja šta su naše obaveze. I to ne samo bezbjednosnih struktura nego i nekih drugih struktura kako bi sprečavali terorizam u Bosni i Hercegovini, borili se protiv terorizma, a naravno uz pomoć Krivičnog zakona BiH i ovog novog dopunjenog člana, borili se protiv odlazaka na strana ratišta”, naveo je Mektić.

Interesiralo nas je da li Ministarstvo sigirnosti BiH ima podatke o broju državljana BiH koji se trenutno nalaze na stranim ratištima, prvenstveno u Siriji i Iraku.

“Mi pratimo te informacije. Naše bezbjednosne službe, prvenstveno obavještajna agencija, prikupljaju te podatke i to je jako interesantno i jako bitno da bi sutra mogli dokazivati mi u postupku nakon eventualnog njihovog povratka, da su počinili krivično djelo, da znamo tačno koliki je broj, ko su te osobe, gdje se nalaze, da tačno možemo zadokumentovati to djelo. Oko 200, ne znam sada u zadnje vrijeme, par dana da se nije šta mijenjalo, naših državljana nalazi se na stranim ratištima i ratuju suprotno našem Krivičnom zakonu BiH”, kazao je Mektić.

Ukoliko se analizira profil osoba koje su otišle na strana ratišta, kako je naglasio Mektić, “možemo vidjeti da su svi su imali nekakav problem u svom sazrijevanju i odrastanju”. Naveo je da se radi se o relativno mladim ljudima.

“Ključni problem koji se pojavljuje tu jeste da nije samo bitan uticaj, rekao bih samog krivičnog zakonodavstva da će neko biti kažnjen, nego tu mora postojati jedna šira aktivnost cjelokupne društvene zajednice od same porodice gdje se odgajaju do obrazovnih institucija, vjerskih institucija i zapravo prepoznavati to kao neke ideološke zablude u smislu fanatizma, netolerancije, necivilizacijskih postupaka. Ako analiziramo profil tih osoba vidjet ćemo da dolaze iz takvih sredina, okruženja gdje su imali neku vrstu problema u svom, da tako kažem, odrastanju i sazrijevanju”, naveo je Mektić.

U donošenju odluke o odlasku na strana ratišta ljudi iz BiH, rekao je Mektić, doprinosi i teška ekonomska, socijalna i društvena situacija u Bosni i Hercegovini.

PROČITAJTE JOŠ:  5. aprila kreće isplata penzija za mart

“Stoga se javlja neka vrsta revolta prema svemu tome i onda određeni broj osoba pokušava da pronađe rješenje u pridruživanju i nekim ekstremističkim pogledima. Znači, to je jedna kompleksna, cjelokupna materija i rješavanju tog problema treba prilaziti sa svih tih strana”, ocijenio je Mektić.

– Prijetnja od sive zone – 

Komitet Vijeća Evrope koji okuplja eksperte koji procenjuju usklađenost država članica sa svim relevantnim međunarodnim standardima za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma u oblasti pravne prakse, finansijkog sistema i unutrašnjih poslova, kroz proces uzajamne evaluacije ravnopravnih članova, upozorava ovih dana Bosnu i Hercegovinu da bi se mogla naći pod udarom sankcija zbog neispunjavanja obaveza u oblasti donošenja zakonske regulative.

“Primili smo informaciju da je Manival jednostavno konstatovao da Bosna i Hercegovina nije dovoljno učinila na sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma i da je na neki način stavila Bosnu i Hercegovinu na rezervnu listu sa ozbiljnom tendencijom i namjerom da se nađe u toj sivoj zoni, koja bi, rekao bih, prilično zakomplikovala, prije svega, finansijski sistem i finansijski sektor u Bosni i Hercegovini”, smatra Mektić.

On navodi da bi to dodatno proglasilo Bosnu i Hercegovinu nesigurnom sa tog aspekta i dodatno bi uticalo na smanjenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini.  Prema Mektiću, to bi “bila preporuka koja bi nam mogla napraviti dosta problema”.

“Moram isto tako da kažem da je prilično nekorektno od bivšeg saziva Savjeta ministara BiH što bukvalno po tom pitanju nije ništa preduzimao, jer se zna tačno šta su bile naše obaveze koje smo mi preuzeli. Mi smo preuzeli te obaveze i od same promjene i usklađivanja našeg zakonodavstva u tim oblastima do donošenja niza podzakonskih akata, strategija i raznih drugih dokumenata. Mi smo se sada našli u situaciji da čujemo ovakvu preporuku, a prije par dana smo preuzeli Savjet ministara BiH. Treba nam neko vrijeme da pokrenemo ovaj proces i da deblokiramo ove stvari”, naveo je Mektić.

Ministar naglašava kako je Vijeće ministara BiH, uprkos svim teškoćama, odmah reagiralo: za narednu sjednicu Vijeća ministara BiH bit će stavljeno nekoliko tačaka dnevnog reda u smislu donošenja podzakonskih akata i nekih uredbi koji će regulisati način transakcije i način prepoznavanja “prljavog novca u Bosni i Hercegovini koji bi se mogao koristiti za finansiranje terorizma”.

“Nadam se da ćemo ukloniti bar ključne stvari, da se ne nađemo u sivoj zoni, a za neke dokumente tipa strategije za borbu protiv terorizma u Bosni i Hercegovini naravno da će nam trebati nešto duže vremena. Nadam se da će to biti pozitivno prepoznato od Komiteta Manivala i da nećemo definitivno ući u tu sivu zonu”, zaključio je Mektić.

– Nije ugrožen bezvizni režim BiH – 

Ministar sigurnosti BiH navodi da kada su u pitanju ilegalne migracije “opšte je poznata stvar da je tim problemom napadnuta Zapadna Evropa i da postoji nekoliko ruta i pravaca kuda ilegalni migranti, prvenstveno iz afro-azijskog regiona, odnosno iz regiona koji je zahvaćen dijelom ratnom, dijelom političkom, a dijelom teškom ekonomskom situacijom, idu prema Zapadnoj Evropi”.

“Jedna od tih ruta je i ruta preko Zapadnog Balkana na kojoj se nalazi i Bosna i Hercegovina. Dio tih ilegalnih migracija pokušava da ide preko Bosne i Hercegovine. Ja moram reći da nisu to značajne brojke i da to nije veliki problem. Imamo institucije i pravni okvir kojim se uspostavljeni sistem uspijeva suprotstaviti tim problemima. Sve ono što ide i pokušava da ide preko Bosne i Hercegovine ne ugrožava značajno bezbjednosne interese Zapadne Evrope i sa stanovišta borbe protiv ilegalnih migracija ne vjerujem da nam je ugrožen bezvizni režim za EU”, ocijenio je Mektić.

Naveo je da u BiH “imamo nešto veći problem sa odlaskom bh. državljana u zemlje Zapadne Evrope u smislu traženja azila i ilegalnog boravka”.

PROČITAJTE JOŠ:  Nakon saznanja o smrti Danke: Njeni roditelji završili u Hitnoj pomoći

“Što se tiče Zapadne Evrope, Bosna i Hercegovina je proglašena kao sigurna zemlja i ne postoje šanse i mogućnost da se dobije azil. Sve su to bespotrebni pokušaji koji će se na kraju završiti deportacijom tih osoba iz Zapadne Evrope i zapravo samo sami sebi pravimo više problema”, smatra Mektić.

Ministar sigurnosti BiH ocijenio je da to Ministarstvo ima jako dobre odnose sa Republikom Turskom kada je u pitanju policijska saradnja i saradnja u svim bezbjednosnim segmentima.

“Imamo jako dobru saradnju i u razmjeni određenih bezbjednosnih podataka. Imamo jako dobru saradnju u oblasti edukacije. Jedan broj naših policijskih službenika je odlazio, ja se nadam da će se sa tom praksom i nastaviti, na policijsku akademiju koja je veoma respektabilna obrazovna ustanova. Usavršavali su se u raznim specijalističkim, bezbjednosnim disciplinama. Imamo dobru saradnju sa Republikom Turskom i kada je u pitanju borba protiv ilegalnih migracija, krijumčarenja ljudi”, smatra Mektić.

Ministar je također najavio nove aktivnosti u vezi sa nastavkom saradnje sa Republikom Turskom.

“Ja ću iskoristiti priliku za ovo vrijeme dok budem ministar, a imam određene kontakte po tom pitanju i planu sa turskom ambasadom, da nađemo načina da te odnose unaprijedimo da budu još bolji i konkretniji”, poručio je Mektić.

– Regionalna borba protiv terorizma – 

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić odlazi danas u Crnu Goru gdje ministarstva unutrašnjih poslova i pravde Crne Gore, Ministarstvo unutrašnjih poslova Slovenije i Savjet za regionalnu saradnju (RCC), kao operativni sekretarijat Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), u Budvi organizuju konferenciju ministara unutrašnjih poslova i pravde posvećenu borbi protiv terorizma. Znaimalo nas je koliko je važana proces borbe protiv terorizma na regionalnoj osnovi.

“Vrlo značajno je da tom problemu mi prilazimo na regionalnom principu. Jako je značajno, pogotovo što nas opterećuju slični ili isti problemi kada je u pitanju borba protiv terorizma, isto tako imamo sličnih ekstremnih, nasilničkih pokreta i organizacija. Imamo problem odlaska državljana na strana ratišta. Mislim da ćemo taj sastanak iskoristiti u jednom pozitivnom smislu na način da ćemo prije svega razmijeniti vlastita iskustva i pronaći i uspostaviti još bolje modalitete konkretne saradnje po tom pitanju i po tom problemu”, naglasio je Mektić.

Naveo je da će pored samu konferenciju koja će se održati u Crnoj Gori biti i niz bilateralnih susreta sa ministrima unutrašnjih poslova iz zemalja regiona.

“Nakon toga, vrlo brzo se priprema jedna konferencija o sličnoj temi koja će biti krajem mjeseca u Beogradu i mislim da ćemo ove sastanke i ove diskusije koje se odnose na borbu protiv terorizma proširiti na neke naše zajedničke aktivnosti koje ćemo sprovoditi u borbi protiv terorizma”, naveo je Mektić.

– Pojačane mjere sigurnosti zbog dolaska pape Franje – 

Zanimalo nas je da li će sigurnosne službe BiH biti u stanju odgovoriti svojim zadacima kad je riječ o posjeti pape Franje najavljenoj za početak juna, kao i kako teku pripreme za to.

“Mi imamo već određena iskustva. I prethodni poglavar Rimokatoličke crkve je boravio u Bosni i Hercegovini. Imamo s tim ovdje iskustvo”, naveo je Mektić.

On je istakao da je formiran Organizacioni odbor koji vrlo ozbiljno prilazi tom problemu, kao i da je formiran jedan, ocijenio je ministar Mektić, “policijski odbor koji preduzima sve mjere i radnje da taj skup prođe bez bilo kakvih incidenata”.

“Imao sam priliku da se uvjerim da svi rade vrlo odgovorno, da svi rade vrlo temeljite planove i pripremaju se. Taj dan će u Sarajevu boraviti veliki broj građana i, zapravo, ja sam siguran da ćemo preduzeti sve potrebne mjere i radnje da imamo dovoljno i ljudskih kapaciteta i da imamo dovoljno materijalno-tehničkih kapaciteta i da će taj skup proći bez problema”, smatra Mektić.

Na pitanje da li to znači povećan stepen sigurnosti u Sarajevu 6. juna, ministar sigurnosti BiH je naveo: “Apsolutno. Imat ćemo taj dan znatno pojačane mjere sigurnosti u Sarajevu, koje će podrazumijevati i izmjenu nekih standardnih pravila u ponašanju i kretanju za taj dan, a sve u svrhu kvalitetnog i efikasnog obezbjeđenja pape u Sarajevu”.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...

U Gornjim Živinicama pronađeno tijelo 50-godišnjeg muškarca

Policijskoj stanici Živinice, prijavljeno je da je u mjestu...

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...