Majmun je napravio selfie, ali nema autorsko pravo na fotografiju

0

Nakon višemjesečnog sudskog spora, Federalni sud u San Franciscu presudio je kako majmun koji je napravio “selfie” fotografiju nema autorska prava na nju, javlja Anadolu Agency (AA).

Svjetska ogranizacija za zaštitu životinja PETA izgubila je pravnu bitku u slučaju makaka majmuna Naruta koji je 2011. godine na indonezijskom otoku Sulawesi oteo kameru fotografu te napravio “selfie” fotografiju koja je nasmijala svijet. U septembru prošle godine PETA je pokrenula tužbu na američkom sudu kako bi Naruto dobio autorska prava na fotografiju koju je napravio. Time bi, kako su tada tvrdili iz organizacije, sav prihod od fotografija objavljenih u brojnim svjetskim medijima, dobio Naruto.

Američki okružni sudija William Orrick danas je presudio kako Naruto ne može posjedovati autorska prava na fotografiju jer nju nije načinila osoba već životinja.

Naruto je fotografiju sebe načinio fotoaparatom britanskog fotografa Davida Slatera koji je tvrdio kako upravo on ima autorska prava na fotografiju.

Zbog sličnih neobičnih sudskih parnica, američki “Copyright Office” za zaštitu autorskih prava prošle godine izdao je propise koji regulišu autorska prava samo za ona djela koja su načinili ljudi. Precizirano je kako za bilo kakva djela koja “naprave” bilo koje vrste životinja, nema osnove za traženje autorskih prava.


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.