Life news

Lijepo, čisto i uredno Sarajevo: Počela velika proljetna akcija uređenja grada

0
Lijepo, čisto i uredno Sarajevo: Počela velika proljetna akcija uređenja grada, Life.ba

Velika proljetna akcija čišćenja grada, te uređenja i ozelenjavanja javnih površina, u cilju stvaranja ljepšeg okruženja, počela je danas na Darivi, u općini Stari Grad. Aktivnosti provode i koordiniraju Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja, te javna preduzeća „Rad“ i „Park“, koja su za ovu akciju angažirala dodatne radnike sa evidencije Službe za zapošljavanje KS.

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović, koji je prisustvovao početku radova, objasnio je da se već ranije krenulo s aktivnostima, ali da je od danas na terenu više radnika i mašina.

Rekao je da komunalne službe ulažu maksimalne napore, ali je sa žalošću konstatirao i da ekološka svijest građana još nije na nivou na kojem bi trebala biti. Izrazio je nadu da će početkom rada komunalne policije tokom ove godine stanje u ovoj oblasti biti znatno bolje.

PROČITAJTE JOŠ:  U Sarajevu za nedjelju najavljen mirni skup odavanja počasti mladoj doktorici Azri Spahić

Adis Bešlić, direktor „Parka“ naveo je da ovo preduzeće ulazi spremno u novu sezonu. Objasnio je da su u saradnji s Ministarstvom i Službom za zapošljavanje osigurali 175 radnika na projektu javnih radova, te da će oni biti angažirani u narednih šest mjeseci.

Najavio je i novosti iz ovoga preduzeća, među kojima je i projekt digitalizacije Pionirske doline. Kako je dodao, u saradnji s Ministarstvom odgoja i obrazovanja KS pripremaju i realizaciju „Zoo škole“ za učenike prvih, drugih i trećih razreda osnovnih škola.

Direktor Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo Asad Jelešković izrazio je zadovoljstvo što akcija počinje na Darivi, odnosno Bentbaši, koja je najmlađe zaštićeno područje u Kantonu.

Resorna kantonalna ministarstva i“Park” za sutra su planirali radove na uređenju dvorišta kao i sadnje novih biljnih vrsta u krugu javnih ustanova za socijalnu zaštitu. Radovi će početi u 10.00 sati u Kantonalnoj javnoj ustanovi Gerontološki centar Sarajevo. Za njihovu realizaciju  planiran je utrošak oko 60.000 KM.

PROČITAJTE JOŠ:  Isplivali detalji: Evo čije je vozilo kojim je muškarac usmrtio doktoricu Azru Spahić

Širi radovi na projektu ozelenjavanja, odnosno rekonstrukcije javnih zelenih površina i sadnje novih sadnica, bit će ozvaničeni u četvrtak, 28. aprila. Tog dana, ministar Hadžiahmetović i direktor „Parka“ Adis Bešlić, uz prisustvo premijera KS Edina Forte, će potpisati Sporazum o realizaciji Projekta ozelenjavanja Kantona Sarajevo u vrijednosti 200.000 KM, koja će trajati narednih pet mjeseci, saopćila je Služba za protokol i press KS.


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.