[life review] Space Force: Velika očekivanja i još veća razočarenja

- Advertisement -

Prošlog petka Netflix je lansirao novi sitcom čiji su autori i premisa obećavali mnogo. Space Force potpisuju Greg Daniels, koautor serije The Office, i Steve Carell, zvijezda tog kultnog ostvarenja.

Premisa je zasnovana na stvarnoj ideji, koju je tvitnuo američki predsjednik Donald Trump, o uvođenju svemirskih snaga kao šestog roda američke armije.

Serija prati generala Marka Nairda (Carell), koji je novoimenovani šef svemirskih operacija i pokušava potpuno suludu ideju o odlasku oružanih snaga na mjesec pretvoriti u stvarnost.

Osim Carella glumačku postavu Space Forcea čine brojni proslavljeni holivudski glumci od kojih je većina specijalizirala upravo na sitcomima. Lisa Kurdow, John Malkovich, Diana Silvers, Fred Willard i Ben Schwarz je impresivan popis imena za jednu humorističnu seriju.

Deset epizoda prve sezone lansirano je već 29. maja, no čini se da serija nije ispunila visoka očekivanja.

„Zvjezdana glumačka ekipa i specijalni efekti dostojni blockbuster filmova nisu dovoljni da održe neujednačen spoj ozbiljnosti i satire u ovoj seriji od brzog izlaska iz orbite komičnog“, jedan je od komentara kritičara na sajtu Rotten Tomatoes.

Space Force je na ovom sajtu ostvario rejting od 41 posto od strane kritike i 77 posto od strane publike. Na IMDB-u ima prosječnu ocjenu 6,9 (od 10), a na sajtu Metacritic skor 47 od 100.

Glavna zamjerka kritičara je premalo iskorišten satirični potencijal serije i izbor da se drži u okvirima žanra „workplace“ komedije, kategorije u kojoj Space Force ne može ponuditi ništa novo u odnosu na ostvarenja poput sad već kultnih serija The Office, Scrubs, Parks and Recreation ili Cheers (Kafić uzdravlje).

Čini se da je publika ipak nešto bolje prihvatila ovu seriju od kritike, te nije nemoguće da i druga sezona ugleda svjetlost dana.

Ne bi to bio prvi put da gledatelji spase seriju koju kritika osudi na propast, a da se ona potom pretvori u jednu od najgledanijih svih vremena.

https://youtu.be/l4mY2asIjWk

 

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Turska serija po istinitoj prici “Zlatni kavez”

TV Nova svojim gledateljima od ponedjeljka, 22. januara donosi...

Nastavljen bizaran trend: Umro Džeki Čen?

​Džeki Čen, poznati hongkonški režiser, glumac i borilački majstor,...

Glumac Nenad Cvetko preminuo nakon borbe s teškom bolešću

Nakon borbe s teškom bolešću preminuo je glumac Nenad...

(FOTO) Sergej Trifunović pokazao svoju novu djevojku

Već godinama šira javnost nestrpljiva je da sazna ko...

Večeras se u Sarajevu otvara 14. izdanje Omladinskog Filmskog Festivala

Omladinski Film Festival Sarajevo - OFF svečano se otvara...