Kruna generacije: Španija prvak Evrope

- Advertisement -

Košarkaška reprezentacija Španije je novi prvak Evrope. Selekcija predvođena Sergiom Scariolom je osvojila titulu prvaka Evrope savladavši selekciju Francuske sa rezultatom 88:76.

Španci su u nevjerovatnom ritmu otvorili prvu četvrtinu, te na kraju istei mali prednost od devet poena razlike. Sredinom druge četvrtine ta razlika je porasla na čak 20 poena prednosti.

U tim trenucima nevjerovatnu partiju je pružio Juancho Hernangomez koji je pogodio čak šest trojki iz sedam pokušaja, te tako u potpunosti uništio odbranu Francuske.

PROČITAJTE JOŠ:  Drama u Austriji: U lavini poginula najmanje jedna osoba

Ipak, u trećoj četvrtini Francuzi privremeno smanjuju prednost na tri poena razlike, ali Španci uspjevaju da održavaju veću prednost. Početak posljednje četvrtine je donio dosta uzbuđenja, te su Francuzi pokušavali kroz dribling da dođu do poena, kako bi se vratili u susret.

Međutim, iako su uspjevali na neke trenutke da se vrate u susret, sve je bilo kratkog daha jer su Španci imali odgovor na drugoj strani i na kraju potpuno zasluženo podigli trofej evropskog prvaka. Sergio Scariolo je tako stigao do svog četvrtog trofeja prvaka Evrope sa selekcijom Španije. Prije toga Španci su osvajali Eurobaskete 2009, 2011, 2015, te sada 2022. godine.

PROČITAJTE JOŠ:  Lažno prijavio razbojništvo na Grbavici: Priznao sve u policiji

Juancho Hernangomez je utakmicu završio sa 26 poena uz sedam pogođenih trojki. Willy Hernangomez je dodao 14 poena, a isti broj poena je imao Lorenzo Brown.

Na drugoj strani Evan Fournier je postigao 23 poena, ali jedina ispomoć bili su Thomas Huertel sa 16 poena i Guerschon Yabusele sa 13 poena, prenosi Sport1.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice...

Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja – Hrasno

Zbog oštećenja trolejbuske kontakt mreže na Mojmilu, trolejbusi u...

Od Ibrahima Hadžibajrića oduzeti stan i garaža u Sarajevu

Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, danas su zaplijenjeni...

Pojedine novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM se povlače iz opticaja

Centralna banka Bosne i Hercegovine povlači iz opticaja novčanice...

Stravičan slučaj u Zenici: Policiji prijavljeno silovanje 16-godišnjakinje u parku pored škole

Informaciju o zastrašujućem slučaju u Zenici zgrozile su bh....