Kritičar Kremlja Viktor Šenderovič pobjegao iz Rusije

- Advertisement -

Ruski politički satiričar i kritičar Kremlja Viktor Šenderovič izjavio je u utorak da je napustio Rusiju u strahu da će protiv njega biti pokrenut krivični postupak za klevetu nakon što su ga vlasti označile kao “stranog agenta”.

Ovaj 63-godišnjak nije rekao gdje ide i nije bio odmah dostupan za komentar. Veliki broj Rusa je pobjegao u protekloj godini, uključujući pristalice zatvorenog opozicionog političara Alekseja Navaljnog i nekoliko novinara.

– (Moj) odlazak je upravo ono što mi je Kremlj nagovještavao u posljednjih 20 godina beskrajnog i demonstrativnog rada usmjerenog protiv mene – napisao je Šenderovič na Facebooku.

PROČITAJTE JOŠ:  Čokolada sa plastikom pronađena i u Banjaluci

Kremlj je saopćio da djeluje kao da se Šenderovič pokušava sakriti od svojih protivnika nakon komentara koje je uputio protiv njih, a koji su osporavani na sudu. Rečeno je da njegov odlazak nema nikakve veze s tim da je označen kao “strani agent”.

Šenderoviča je ministarstvo pravde prošlog mjeseca označilo kao “stranog agenta” u sve većem obračunu s opozicionim ličnostima.

Oznaka ima negativne konotacije iz sovjetskog doba i njeni nosioci moraju je istaknuti na svim sadržajima koje objavljuju. Oni se također suočavaju s teškim finansijskim i birokratskim zahtjevima.

Vlasti kažu da je ta oznaka, i još jedna za “nepoželjne organizacije”, potrebna kako bi se zemlja zaštitila od zlonamjernog stranog utjecaja.

PROČITAJTE JOŠ:  Inspekcija u RS-u zabranila uvoz 1.630 kilograma jagoda iz Albanije

Šenderovič, poznat i kao novinar, godinama je u sukobu sa vlastima.

Njegova nekadašnja satirična emisija “Lutke” na nacionalnoj televiziji ismijavala je političare, uključujući predsjednika Vladimira Putina koji je tada upravo bio došao na vlast. Emisija je ukinuta 2002.

Šenderovičeva oštra kritika stanja ruske politike na kraju se mogla čula samo na nekoliko medija kao što je moskovska liberalna radio stanica Ekho Moskvy ili na internet kanalu TV Rain.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...

U Ustikolini prilikom sječe šume smrtno stradao 65-godišnjak

Policiji u Goraždu prijavljeno je da je jedna osoba...

Pekare “Manja” reagovale na izvještaj inspekcije o svinjetini u bureku koji se prodavao u Sarajevu

Povodom informacija Federalne uprave za inspekcijske poslove o prisustvu...