Kraljevska svita u kraljevskim gradovima

0
Kraljevska svita u kraljevskim gradovima, Life.ba

Kraljevska svita u kraljevskim gradovima, Life.baNakon svečanog otvaranja Festivala „Sedmica bosanskih kraljeva“, kraljevska svita je nastavila svoj pohod kroz srednjovjekovne kraljevske gradove i posjetila Jajce. U srijedu su dolazak kralja, kraljice i svite posjetioci u Jajcu dočekali sa oduševljenjem, a „kraljevski govor“ ispratili aplauzom.

„Uvijek je bilo i bivat će i dalje – onaj koji ne zna odakle je, sigurno ne zna ni kuda ide. I zato Vas pozivam da skinete korov zaborava sa zidina onih, ne mojih, već Vaših, da ispunite prostor u njima i sjetite se ko ste bili i šta značite svijetu. U njima Vam je snaga, u njima Vam je ime i korijen, u njima Vam je ponos, koji treba da se osjeti svakim pedljom ove zemlje.  Jer odista, u tome nema ničeg zastarjelog ili vama stranog, već naprotiv, u njima ćete naći  dušu dobrog Bošnjanina koji sa osmjehom tugu dočekuje i koji je spreman prihvatiti drugog i drugačijeg, znati što je njegovo i ne tražiti ništa što mu ne pripada i što ne zaslužuje“, poručio je kralj.

Posjetioci u Jajcu su prisustvovali prikazu ceremonije krunisanja posljednjeg bosanskog kralja, Stjepana Tomaševića, a potom predvođeni kraljevskom svitom krenuli u obilazak Katakombe i Tvrđave Stari grad. U Franjevačkom samostanu su posjetioci imali priliku vidjeti i kosti posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića. Uz izložbu suvenira i kulturno-umjetnički program uživali su kako građani Jajca, tako i brojni turisti koji su boravili u gradu. Svita je pohod Jajcu završila u restoranu Stari grad, gdje je servirana potkriža, a kraljevski kušač je prvi probao ovo jelo posebno pripremljeno za kralja.

Na svom proputovanju kralj i kraljica sa dvorjanima zaustaviti u Pruscu i Travniku. U Pruscu će uz koncert srednjovjekovne muzike, u izvedbi ansambla “Modus Vivendi”, biti postavljena izložba “Bosna u vrijeme Kulina bana”, a u Travniku će posjetioci obići tvrđavu Stari grad, Zavičajni muzej i srednjovjekovno trgovište “Garbun” uz zanimljiv kulturno-umjetnički program.

[nggallery id=93]


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.