Kraj manipulacijama s cijenama goriva?

0
Kraj manipulacijama s cijenama goriva?, Life.ba

Kraj manipulacijama s cijenama goriva?, Life.baU sjedištu Federalnog ministarstva trgovine u Mostaru danas je održana prezentacija te je puštan u rad informacijski sustav za nadzor prometa naftnih derivata na benzinskim crpkama u Federaciji BiH.

Po riječima federalnog resornog ministra Desnice Radivojevića, ovaj je projekt jedinstven u regiji, a cilj mu je da se informacijski uvežu benzinske crpke u FBiH, njih oko 650, te tako stave pod potpuni nadzor kako bi se spriječila siva ekonomija i kako bi se s jednog mjesta u svakom trenutku znala kvaliteta goriva na nekoj benzinskoj crpki.

Napomenuo je da se će uvođenjem ovog sustava spriječiti i manipulacije oko podizanja i snižavanja cijena nafte i naftnih derivata.

“Neće biti više manipulacija s naftom i naftnim derivatima”, ustvrdio je Radivojević, dodajući da trenutno oko 250 benzinskih crpki u cijelosti ispunjava uvjete za nadzor, a ostalima je ostavljen rok do kraja godine da te uvjete ispune.

Radivojević je kazao da njegovo ministarstvo nije radilo detaljniju ekonomsku projekciju isplativosti ovog projekta, međutim napomenuo je kako bi se to vrlo brzo isplatilo s obzirom na dosadašnje stanje “sive ekonomije” u ovoj oblasti.

Na upit o tome kakvo je stanje u Republici Srpskoj po ovom pitanju, Radivojević je kazao da taj entitet ima drugačiji sustav, ali da bi oba sustava trebala biti uvezana na razini države.

“Inzistirat ćemo da se jedan i drugi sustav povežu, a kada se to učini onda će biti jedinstveni nadzor na tržištu nafte i naftnih derivata”, kazao je Radivojević.

Federalni ministar najavio je da bi se u Federaciji BiH uskoro trebao realizirati i projekt praćenja oko 1 050 cisterni koje prevoze naftu i naftne derivate u Federaciji putem GPRS sustav te projekt u naftnim terminalima u Pločama sličan kao i na benzinskim crpkama.

“Naftne terminale u Pločama povezali bi na isti način kao i sada benzinske crpke i tako bi imali sve informacije oko ulaska nafte u terminale”, pojasnio je Radivojević, dodajući da bi se time omogućilo da FBiH ima uvijek zaliha nafte za 90 dana u slučaju naglih poremećaja na svjetskom tržištu nafte.

(Fena)


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)