Košnica prijateljstva 11

- Advertisement -

Udruženje građana Košnica i ove godine, već jedanaesti put, organizuje dečji sportsko-ekološki kamp “Košnica prijateljstva 11” na Begečkoj jami za decu bez roditelja ili adekvatnog roditeljskog staranja kao i za decu iz socijalno ugroženih porodica

. Ove godine na kampu će boraviti mališani iz Dečjeg sela iz Sremske Kamenice i Kraljeva, deca bez roditelja iz Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i sa Kosova, kao i drugari koji nam ponovo dolaze iz programa Jačanje porodice i podrška porodici u krizi, Sigurne dečje kuće i Svratišta.

U kampu će uživati 80 mališana. Volonteri koji će izgraditi kamp na Begečku jamu dolaze 14. jula, dok će deca u kampu biti od 19. do 26. jula. U realizaciji ovogodišnjeg Sportsko-ekološkog kampa “Košnica prijateljstva 11” će učestvovati 40 volontera iz čitave Evrope, kao i stručni tim psihologa i pedagoga, ali i profesionalnih animatora.

U sklopu kampa ove godine za decu organizujemo sportske aktivnosti (plivanje, košarka, fudbal, odbojka na pesku) i kreativno-ekološke radionice, kao i radionice nenasilne komunikacije. Za vreme trajanja kampa na Begečkoj jami će biti održan i pozorišni festival 24. i 25. jula. Učesnicima kampa će se predstaviti profesionalna i dečja pozorišta, ali će i kamperi učestvovati na ovom festivalu. Oni će u okviru radionica pripremiti lutkarsku predstavu, pozorište senki i plesnu tačku, a predstaviće i rad ritmičke sekcije.

PROČITAJTE JOŠ:  Nesvakidašnji prizor: Zmija prekinula meč u Srbiji, ujela sudiju, ali je postao heroj

Maturanti srednje kuvarske škole iz Novog Sada boraviće sa mališanima na Begečkoj jami i za njih pripremati hranu, ali će ih i učiti kulinarskim veštinama. U ovoj akciji učestvovaće i Kuvarica Lalica koja će mališane učiti da kuvaju. Pored svega navedenog U.G. “Košnica” i opština Štrpce (KiM) vodili su na Exit festival 50 mladih sa Kosova i Metohije.

Udruženje građana “Košnica” osnovano je 31. oktobra 2005. godine u Novom Sadu kao humanitarno, nestranačko, nevladino i neprofitno udruženje građana. Aktivnosti koje sprovodi uglavnom su namenjene deci bez roditeljskog ili adekvatnog roditeljskog staranja, kao i deci iz socijalno ugroženih porodica.

Ove aktivnosti za cilj imaju prikupljanje sredstava za pomoć ovoj grupi dece. “Košnica” tokom cele godine kontinuirano radi sa štićenicima SOS Dečjeg sela iz Sremske Kamenice. Košnica je do sada organizovala 10 Sportsko-ekoloških kampova “Košnica prijateljstva”, kao i brojne druge aktivnosti kao što su škole plivanja, škole klizanja, brojne radionice, izlete, posete muzejima, pozorištima, bioskopima, kao i više od 30 humanitarnih koncerata.

PROČITAJTE JOŠ:  Brojne poznate ličnosti na otvaranju lokala Šukija Planjanina, zapjevao i legendarni Josip Pejaković

Vizija UG “Košnica” je društvo u kom su svoj deci, bez obzira na veroispovest, nacionalnu pripadnost, socijalni i ekonomski status, poreklo, pol, fizičke i mentalne sposobnosti, zagarantovana dečija prava propisana Konvencijom Ujedninjenih Nacija o pravima deteta.

Misija “Košnice” je Srbija kao društvo u kom je obezbeđen kvalitetan život za decu roditeljskog i adekvatnog roditeljskog staranja, kao i za deci uz socijalno ugroženih porodica, i njihova potpuna integracija u društvenu zajednicu. Naš dugoročni cilj je da dečiji kamp “Košnica prijateljstva” pored tradicije dobije i evropsku dimenziju, kao i da postane centar za obuku volontera. Zajedno sa vama širimo ideju humanosti i podsećamo na društvenu odgovornost zajednice prema deci. Drago nam je da možemo da podelimo divan osećaj nesebično pružene ljubavi i pažnje onima kojima je to zaista neophodno.
U realizaciju projekta pomogli su i predškolska ustanova Radosno detinjstvo, DTD Ribarstvo i kompanija Nestle.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Vrijeme u BiH: Evo kakve se temperature očekuju sutra

U Bosni i Hercegovini sutra se očekuje sunčano vrijeme....

Zabilježite datum 12.08. i pripremite se za 9. Međunarodne skokove s vodopada u Jajcu!

Ljubitelji adrenalina i spektakularnih događaja, pripremite se! Ovogodišnji...

Muslimani večeras obilježavaju Lejletul-miradž

Mubarek noć Lejletul-miradž nastupa večeras sa akšam-namazom, a u...