Koridor 5C, nastavak gradnje

0
Koridor 5C, nastavak gradnje, Life.ba

Koridor 5C, nastavak gradnje, Life.baU Sarajevu su potpisani ugovori o izgradnji jedne dionice autoceste na koridoru 5-C, te o nadzoru nad njenom gradnjom. U pitanju je dionica Kakanj – Drivuša, poddionica Kakanj – Bilješevo. Rok za izgradnju je 18 mjeseci.

U opisu radova su izgradnja te autoceste duge 9,35 KM s dvjema novim trakama i drugim dvjema trakama koje će nastati rekonstrukcijom postojeće magistralne ceste M17, izgradnja alternativnog pravca – nove trase na regionalnoj cesti R-445 u dužini od 9,5 km; izgradnja i rekonstrukcija lokalnih puteva u dužini od 3,6 km, pet novih mostova na autocesti i rekonstrukcija triju mostova te izgradnja triju novih mostova na novoj regionalnoj cesti R-445.U opisu radova su također izgradnja naplatnih mjesta. Svi objekti i trase bit će kompletirani instalacijama – vodovodnom, kanalizacionom, električnom, optičkim kablovima.

Ugovor o gradnji je potpisan između Federalne direkcije za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta te izvođača radova, firme Joint Venture (Viadukt d.d. Zagreb i Hering d.o.o Široki Brijeg). Potpisnici su direktor Federalne direkcije Erdal Trhulj te predsjednik uprave Viadukta Joško Mikulić. Navedena vrijednost ugovora je 43.203.348,72 eura.

Drugi ugovor koji se odnosi na nadzor nad izgradnjom dionice potpisale su ista federalna direkcija i firma kojoj je povjeren taj posao, Inocsa Ingenieria s.l. Madrid. Osim Erdala Trhulja, potpisnik je direktor podružnog ureda navedene firme Hector Martinez Martin, a vrijednost ugovora procijenjena na 1.322.882,73 eura.

Federalni ministar prometa i komunikacija Nail Šećkanović kazao je da su ugovoreni poslovi iz više razloga prekretnica u gradnji koridora 5-C. Osim što će to značiti nastavak izgradnje koridora, kao prvi razlog je naveo da će ovaj projekt biti finansiran kreditnim novcem odobrenim od Evropske banke za obnovu i razvoj, Evropske investicijske banke i Kuvajtskog fonda za razvoj. Sve što je dosad urađeno, bilo je, naime, finansirano iz federalnog budžeta. Vrijednost odobrenih kredita je veća od  500 miliona eura.

Danas ugovorena gradnja je, prema ocjeni ministra Šećkanovića, prekretnica i stoga što slijede tehnički i finansijski zahtjevnije dionice te što će Federacija BiH steći povjerenje evropskih banaka, fondova i subjekata koji su poželjni kao ulagači kapitala u Bosnu i Hercegovinu.

Šećkanović, premijer Mujezinović i direktor Direkcije za autoceste Erdal Trhulj, uz napomenu da su angažirane firme bili najpovoljniji ponuđači na tenderu, najavili su još tendera i ugovora vezanih za izgradnju saobraćajnica te za prateću eksproprijaciju, dodajući da se vodi računa o ravnomjernom razvoju i infrastrukturi područja kroz koje će autoceste prolaziti. Među najavljenim poslovima, planiranim za drugu polovinu ove godine su prednatječaj za dionicu Orašje – Tuzla te skori međunarodni poziv za gradnju brze ceste kroz srednju Bosnu.

Za početak 2011., od novca dobivenog na osnovu uvedenih akciza treba da počne izrada projektne i studijske dokumentacije za sve ceste koje je Vlada uvrstila u odgovarajuću strategiju.


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.