Konsultantska kuća Revicon i regionalni poslovni magazin Prizma organizuju dodjelu Kristalne prizme

0
Konsultantska kuća Revicon i regionalni poslovni magazin Prizma organizuju dodjelu Kristalne prizme, Life.ba

Konsultantska kuća Revicon i regionalni poslovni magazin Prizma organizuju dodjelu Kristalne prizme, Life.ba

Kristalna prizma dodjeljuje se u 6. ketegorija, najboljoj  banci, društvu za osiguranje, mikrokreditnoj organizaciji u BiH, kao i najuspješnijim menadžerima iz navedenih oblasti

Preduzeće za istraživačko-razvojne usluge i konsalting Revicon d.o.o. Sarajevo i regionalni poslovni magazin „Prizma“, organizuju projekat rangiranja banaka, društava za osiguranje i mikrokreditnih organizacija. Ovaj projekat u svakom svom novom izdanju budi sve veću pažnju kako onih koji su direktno ili indirektno uključeni u rad nekog od navedenih sektora, tako i pažnju šire javnosti te svih preostalih učesnika na finansijskom tržištu BIH.

Rangiranje banaka

Već devet godina unazad Revicon provodi projekat rangiranja banaka u BiH, a ovogodišnji rezultati projekta će biti prezentirani javnosti 2. 7. 2010. godine, kada će se, na posebnoj manifestaciji, dodijeliti priznanja najuspješnijim u godini iza nas.

Osnovni cilj rang liste jeste pružanje pouzdanih, stručnih i korisnih informacija kako privrednim i vanprivrednm subjektima, nadležnim institucijama i vladama entiteta, tako i široj javnosti, korisnicima usluga, investitorima, stranim partnerima te samim bankama, društvima za osiguranje, kao i mikrokreditnim organizacijama.

U konkurenciji se našlo 29 banaka koje su poslovale u BiH na dan 31. 12. 2009. godine, od čega su dvije u privremenoj upravi. Od 29 rangiranih banaka, 19 ima sjedište u Federaciji BiH, a 10 u Republici Srpskoj. Prilikom rangiranja su korišteni podaci iz izvještaja dostavljenih nadležnim entitetskim agencijama za bankarstvo – Agencija za bankarstvo FBiH i Agencija za bankarstvo RS.

Rangiranje društava za osiguranje rađeno je po osnovu podataka dobijenih od Agencije za nadzor osiguranja FBIH, Agencije za osiguranje RS te krovne Agencije za osiguranje u BIH. Ovogodišnja rang lista je obuhvatila 26 društava koja su poslovala u 2009. Kao relevantni pokazatelji uzeti su kapital, aktiva, obračunata premija, isplaćene štete, tehničke rezerve i neto dobit.

Finansijski pokazatelji

I konačno, rang lista mikrokreditnih organizacija je uključila prošlogodišnje rezultate 25 fondacija i društava iz ovog sektora, od njih ukupno 26 koje su prisutne na finansijskom tržištu BIH, a na osnovu finansijskih pokazatelja koje smo dobili posredstvom nadležnih entitetskih agencija za bankarstvo. Kao i u slučaju banaka i društava za osiguranje, i za mikrokreditne organizacije možete pronaći kako finansijske pokazatelje, tako i druge korisne informacije.

Samoj ceremoniji dodjele nagrada “ Kristalna prizma”  prethodi održavanje okruglog stola pod nazivom Uzroci i posljedice stagnacije u razvoju financijskog sektora u Bosni i Hercegovini kojim će moderirati gospodin Mirko Puljić.

Ostali izlagači i teme:

Kemal KOZARIĆ – Ekonomska situacija u BiH, stanje u financijskom sektoru

Mijo MIŠIĆ – Osvrt na poslovanje banaka u 2009. i prvom kvartalu 2010.

Radovan BAJIĆ – Stanje i perspektive sektora bankarstva u BiH

Samir OMERHODŽIĆ – Dijagnoza stanja industrije osiguranja u BiH

Branka BODROŽA – Stanje i perspektive sektora osiguranja u BiH

Braco ERCEG – Stanje i perspektive sektora mikrokreditnih organizacija

Sulejman HADŽIĆ – Stanje i perspektive sektora leasing organizacija

I ove godine, učesnici okruglog stola imat će priliku razmjeniti iskustva sa kolegama iz profesije, čuti mišljenja eminentnih stručnjaka iz tih oblasti te iznijeti stvarne probleme sa kojima se susreću u svom radu. Također, želimo pomenuti da će ceremoniji dodjele nagrada, pored ljudi odgovornih za realizaciju poslovanja institucija iz navedenih oblasti, prisustvovati i predstavnici akademske zajednice, poduzetnici, ekonomski praktičari i teoretičari, kao i svi oni koji svjesno djeluju u trenutnom poslovnom okruženjenju BiH.


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)