Koliko alkohola zaista pijete? Najlakši način da pratite unos alkohola

- Advertisement -

Ukoliko ste neko ko „voli popiti“, a iz nekog razloga ste se suzdržavali od alkohola u nekom periodu svog života, vjerovatno ste primjetili kako je alkohol svugdje i koliko se društveni život mnogih zapravo vrti oko njega.

Vjerovatno ste primjetili i da bolje spavate i da se osjećate aktivnije u toku dana.

Ipak, ukoliko apsolutna apstinencija nikako nije vaš cilj, nego bi ste radije (p)ostali umjereni u alkoholu, evo nekoliko jednostavnih smjernica za praćenje unosa alkohola.

Prema zvaničnim smjernicama, kako bi se smanjio rizik od dugoročnih zdravstvenih posljedica, ne bi trebalo konzumirati više od 10 standardnih pića sedmično i ne više od dva standardna pića dnevno.

Također, važi i pravilo da bi dva dana u sedmici trebala biti bez ikakve upotrebe alhokola, kako se ne bi razvila navika.

U posebnim prilikama, kao što su praznici ili rođendani, ne bi trebalo konzumirati više od tri standardna pića.

PROČITAJTE JOŠ:  Bh. državljanin sa 2,74 promila alkohola napravio haos na autoputu u Hrvatskoj

Ali, kako tačno ocjeniti šta je to standardna količina? Za jedno standardno piće smatra se količina od 341 mL piva (jačine 5%) ili 142 mL vina (12%) ili 43 mL žestokog alkohola.

Ali šta ako je u pitanju velika limenka piva ili imate bocu vina od 15%? Postoji jednostavna formula kojom možete otkriti koliko standardnih doza se krije u tom slučaju – količinu pića u mL pomnožite sa postotkom alkohola, a zatim podijelite sa 17,05.

Ako ste neko ko pije više od deset standardnih pića sedmično, niste sami. Više od 30% ljudi prevazilazi ove smjernice.

Krajem prošle godine, glavna kanadska službenica za javno zdravlje dr. Theresa Tam je upozorila na odnos žena s alkoholom, uglavnom zbog zabrinjavajuće statistike.

PROČITAJTE JOŠ:  Foto dana: Za ljubav nikad nije kasno

Između 2006. i 2017. godine, stopa žena koje su umrle od stanja vezanih za konzumaciju alkohola porasla je za 26%, a za muškarce, stopa se povećala za samo 5%u istom periodu.

Nažalost, mnogi ne znaju za rizike povezane sa konzumiranjem alkohola ili da se upravo alkohol veže za brojne bolesti i hronična stanja, uključujući rak dojke, rak debelog crijeva, cirozu jetre, hipertenziju i dijabetes.

Postoje zemlje u kojima količina pića ne mora biti navedena na bocama i limenkama, zato sljedeći put ukoliko niste sigurni koliko standardnih pića sadrži boca omiljenog vina, izvucite telefon da biste saznali i zapamtite – mL x udio alkohola : 17,05. Ova jednostavna formula bi vam mogla pomoći da postanete svjesniji uloge koju alkohol igra u vašim životima.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Kad se jedna vrata zatvore druga se otvore: Ne osvrći se

Ponekad ti Milostivi zatvori neka vrata jer je vrijeme...

Pogledajte kako Sarajevo izgleda prvu noć ramazana

U čast dolaska mubarek mjeseca ramazana svečano su ukrašeni...

Foto dana: Za ljubav nikad nije kasno

Tražio je naljepši buket cvijeća za svoju hanumu i...

Posjetili smo sarajevsku autopijacu: Nema šta nema

Ekipa Life.ba danas je posjetila sarajevsku autopijacu na Stupu. Već...

Robot će izvući sa dna mora legendarni brod vrijedan milijarde dolara

Kolumbijska vlada objavila je planove za ekspediciju za vađenje...