Koje su nove mjere Vlade KS za povećanje sigurnosti u saobraćaju?

- Advertisement -

Na vanrednoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo, zbog nesreće koja se u kasnim večernjim satima desila u petak u centru Sarajeva, a u kojoj je smrtno stradala mlada doktorica Azra Spahić Vlada je tražila rješenja kako bi se stalo u kraj divljim vozačima i noćnim utrkama.

Na snazi je pojačano prisustvo uniformisane policije na saobraćajnicama na području Kantona Sarajevo, mobilnih radarskih kontrola, te specijalnih vozila za evidentiranje prekršaja u oblasti sigurnosti saobraćaja tzv. “presretača”.

– Dati ćemo podršku kao Vlada i pitati naše institucije i organe, policiju, MUP i strukture i Tužilaštvo: Da li u ovom trenutku imaju sve potrebno na raspolaganju kako bi ovaj slučaj završili i prevenirali ono što bi se moglo u skorije vrijeme desiti? Uspjeli smo dobiti relevantne informacije šta se desilo kobnog dana i određeni dio prijedloga šta bi institucije KS mogle poduzeti u ovom periodu, rečeno je nakon današnje sjednice Vlade KS, kazao je zamjenik premijera, Emir Dedović.

PROČITAJTE JOŠ:  Bogić Bogićević imao moždani udar

On kaže da će jedan dio biti kao hitno i preventivno, a drugi dio kao dugoročne stvari.

Potom je naveo koje mjere će se hitno implementirati.

– Mjere koje se odnose na policiju, sama policija je počela određene stvari već jučer raditi i prevenirati dio stvari koje su u njihovoj nadležnosti. Donijeli smo kao prvu mjeru pojačan policijski nadzor na svim trenutnim raskrsnicama od 19 do 7 ujutro. Od prvog juna završavamo proceduru za 195 novih policijskih službenika koji će dati podršku trenutnim jedinicama.

Druga stvar pojačana kontrola i podrška u automobilima i presretačima koji registruju one koji prekorače brzinu, da pomognu policijskim službenicima i kamerama. To je mjera koja će pomoći dok ne prekrijemo grad kamerama onako kako treba. Četvrta mjera koju smo donijeli jeste da završimo i otklonimo prepreke koje su danas prisutne, da se trajno oduzme vozilo prekršiocima ovih mjera.

PROČITAJTE JOŠ:  Zenički policajci u Mercedesu pronašli 1,1 kilogram droge

Mi smo konstatovali gdje su prepreke u sistemu da to završimo i dat ćemo rokove da to što prije završimo i da oni koji koriste automobil nikad više ne mogu biti u prilici da imaju to vozilo na raspolaganju. Naredna stvar je da ćemo povećati kazne koje se izriču za saobraćajne prekršaje i to u proceduri koja je neophodna za to, kazao je Dedović.

Pokrenut će se i procedura smanjenje brzine u naseljenim dijelovima Sarajeva, u što kraćem roku, sa 40 na 30 sati i sa 60 na 50 km/h.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem...

Maloljetniku koji je prijetio masakrom u školi u bh. gradu produžen pritvor

Vijeće Osnovnog suda u Trebinju produžilo je pritvor sedamnaestogodišnjem...

Pekar optužen za krijumčarenje migranata: Afganistance i Turčina preuzeo u Sarajevu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Duška...

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...