Koje namirnice vam mogu pomoći da se rashladite tokom vrućih ljetnih dana?

- Advertisement -

Ono što jedete i pijete može imati direktan utjecaj na vašu tjelesnu temperaturu, a tokom vrućih ljetnih dana namirnice poput lisnatog povrća, integralnih žitarica ili ljutih začina mogu vam pomoći da se rashladite.

Uz toplotni talas koji je posljednjih dana zahvatio Evropu mnogi će spas potražiti u klimatiziranim prostorima, međutim, konzumiranje određenih namirnica također vam može pomoći da se rashladite.

Prije svega preporučuje se da pijete puno tekućine. Zatim da jedete hranu koja rashlađuje kako biste hidrirali mišiće i kožu i održali zdravu unutrašnju tjelesnu temperaturu.

Među namirnicama koje vam mogu pomoći da se rashladite nalazi se:

Hrana bogata vodom

Ne samo da voda za piće održava vaše tijelo hladnim i hidratiziranim, tako i konzumiranje hrane s visokim sadržajem vode, poput svježeg voća i sirovog povrća. Primjeri uključuju jabuke, dinju, lubenicu, mango, krastavce, paradajz, celer, zelenu salatu ili rotkvice.

PROČITAJTE JOŠ:  Učenik (15) preminuo nakon što je pretučen ispred škole

Kako ovo voće i povrće hidrira ćelije u vašem tijelu, temperatura vašeg tijela će se smanjiti i možda nećete morati da uključujete klima-uređaj.

Lisnato povrće i integralne žitarice

Zeleno lisnato povrće bogato je kalcijumom, a kalcijum pomaže u regulaciji unutrašnje tjelesne temperature.

Većina cjelovitih žitarica je bogata magnezijumom, koji ne samo da može opustiti mišiće i nervne ćelije, već može povećati potrošnju kalcija u krvotoku, što pomaže vašem tijelu da održava pravilniju tjelesnu temperaturu.

Ljuti začini

Vjerovali ili ne, “ljuta hrana” vam može pomoći da se rashladite. Razmotrite popularne recepte u zemljama s toplom klimom i otkrit ćete da su mnogi puni začina i ljutih sastojaka.

PROČITAJTE JOŠ:  Pekare "Manja" reagovale na izvještaj inspekcije o svinjetini u bureku koji se prodavao u Sarajevu

Začini povećavaju tjelesnu temperaturu, kao i puls i znoj. Ovo zapravo čini da se osjećate hladnije smanjujući razliku između temperature vašeg tijela i zraka.

Svježa menta

Svježa menta često djeluje kao dobro sredstvo za hlađenje jer pokreće nerve osjetljive na hladnoću u ustima, a može biti savršena u kombinaciji sa svježim voćem i povrćem.

Grah i slanutak umjesto mesa

Grah i slanutak su dobra alternativa mesu kada vam je vruće. Proteini u grahu i slanutku se lakše probavljaju i neće povećati vašu tjelesnu temperaturu koliko će to učiniti meso.
Izvor: klix.ba
- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Godišnjica masakra u Ahmićima: Zločinci poručuju da bi sve ponovo uradili

Hiljade građana i brojne delegacije iz Bosne i Hercegovine,...

Sergej Barbarez će zamijeniti Savu Miloševića?

Nogometni savez Bosne i Hercegovine je odlučio ne produžiti...

Potraga u Zenici: Dječaka udario kombijem pa pobjegao

Zenička policija traga za vozačem kombija koji je danas...

Tuga: Danas će biti klanjana dženaza Amili Šehović, a njenom sinu Salihu sutra

Dženaza Amili Šehović (34), čije je tijelo zajedno s...