Kina: Za 10 godina 200 miliona vozila

0
Kina: Za 10 godina 200 miliona vozila, Life.ba

Kina: Za 10 godina 200 miliona vozila, Life.baBroj automobila na kineskim prometnicama za 10 godina popet će se na 200 miliona, po izjavi čelnika ministarstva industrije koju danas prenose kineski mediji.

Krajem prošle godine broj automobila, kamiona i autobusa u Kini iznosio je 76,2 miliona. Kina je iste godine postala najveće svjetsko tržište automobila, sa 13,64 miliona prodanih vozila. Da bi ublažila problem energetske opskrbe i onečišćenja zbog naglog povećanja broja automobila, apsolutni prioritet mora biti razvoj ekonomičnih motora i alternativnih oblika energije, istaknuo je Wang Puchang, zamjenik ministra za industriju i informacijske tehnologije, prenosi China Securities Journal. Prodaja automobila koja je između aprila i jula doživjela lagan pad, u augustu je ponovo porasla zahvaljujući novim subvencijama za ekološke automobile.

Neki kineski gradovi i prometnice već i s postojećim brojem vozila kronično pate od prometnih zastoja, što povećava onečišćenje okoliša. Ispušni plinovi su najveći izvor onečišćenja zraka u gradovima, veći od industrije, izjavio je visoki dužnosnik ministarstva okoliša Liu Ziquan, prenose mediji.

(Fena)


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.