Kakva kazna prijeti maloljetniku koji je napravio haos na protestima u Zagrebu?

- Advertisement -

Sedamnaestogodišnjak kod kojega je policija na prosvjedu na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu u subotu pronašla dva molotovljeva koktela te improvizirano hladno oružje napravljeno od željezne cijevi i čavala osumnjičen je za pripremanje terorizma.

Riječ je o kaznenom djelu za koje mu sud može izreći kaznu do pet godina zatvora. Osim za to djelo, 17-godišnjak je osumnjičen i za prisilu prema službenoj osobi, javlja Jutarnji.hr.

“Postoji osnovana sumnja da je maloljetnik počinio navedena kaznena djela 10. rujna 2022. u Zagrebu, na Trgu žrtava fašizma, odnosno da je s ciljem ozbiljnog narušavanja osnovnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura Republike Hrvatske došao na javni prosvjed te sa sobom u ruksaku donio predmete pogodne za izazivanje požara, eksplozija, ozljeđivanje i lišenja života većeg broja ljudi koji su bili na javnom prosvjedu. Policijski službenici su ga uočili i pokušali ga spriječiti u njegovoj nakani pri čemu je on pružao fizički otpor te verbalno i uporabom oštrog predmeta, koji je držao kod sebe, prijetio policijskim službenicima”, izvijestilo je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo, koje je za 17-godišnjaka zatražilo i određivanje istražnoga zatvora, te je maloljetniku zbog opasnosti od ponavljanja djela određen jednomjesečni pritvor u Remetincu.

PROČITAJTE JOŠ:  Jaki udari vjetra srušili krovove s nekoliko objekata u Sarajevu

“Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je 12. rujna 2022., nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, zaprimilo kaznenu prijavu Policijske uprave zagrebačke, prema maloljetnom počinitelju zbog osnova sumnje na počinjenje kaznenih djela pripremanja kaznenih djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom iz članka 103. u vezi s člankom 97. stavak 1. točka 1., 2. i 7. Kaznenog zakona i kaznenog djela prisila prema službenoj osobi iz članka 314. stavak 1. KZ-a.

PROČITAJTE JOŠ:  Preminula pjevačica Slađana Milošević

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je, nakon zaprimanja kaznene prijave, podnijelo sucu za mladež Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za ispitivanjem maloljetnika zbog postojanja osnovane sumnje na počinjenje inkriminiranih mu kaznenih djela.

Ovo državno odvjetništvo je, nakon ispitivanja maloljetnika, podnijelo sucu za mladež Županijskog suda u Zagrebu, prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Sudac za mladež Županijskog suda u Zagrebu prihvatio je prijedlog ovog državnog odvjetništva i maloljetniku odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela”, navelo je tužiteljstvo u priopćenju.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...