JP Elektroprivreda BiH: Domaćem konzorciju posao vrijedan 54,5 miliona KM

- Advertisement -

Rekonstrukciju i izgradnju 391 elektrodistributivnog objekta na području pet elektrodistributivnih podružnica u Federaciji BiH obavit će domaći konzorcij Malcom-Umel-Deling koji je ovaj posao dobio na jakom međunarodnom tenderu. Projekt će biti finanasiran iz kredita Evropske investicione banke, u okviru projekta Power IV.

Provodeći dugoročnu poslovnu politiku angažovanja domaćih kompanija na svim poslovima za koje posjeduju reference JP Elektroprivreda BiH danas je s konzorcijem Malcom-Umel-Deling zaključila najveći pojedinačni poslijeratni ugovor vrijedan 54,55 miliona KM.

Riječ je o ugovoru, koji su potpisali Amer Jerlagić, generalni direktor EPBiH, i direktori Umela i Delinga, Nedžad Aščerić i Omer Delalić, o rekonstrukciji i izgradnji 391 elektrodistibutivnog objekta na području svih pet ED podružnica: Bihać, Mostar, Sarajevo, Tuzla i Zenica.

Ugovor će biti realizovan u naredne tri godine, po sistemu „ključ u ruke“, a očekivani efekti su izgradnja 140 kilometara novih distributivnih vodova i niskonaponske mreže, rekonstrukcija/sanacija oko 600 km postojećih vodova, te izgradnja novih transformatorskih stanica 10(20)/0,4 kV čime će se povećati instalirani kapaciteti u ovim objektima za više od 20 MVA. Direktor Delinga Omer Delalić kazao je na konferenciji za novinare da će osim konzorcija na projektu raditi i dosta drugih domaćih firmi i biti angažirao nekoliko stotina radnika.

Realizacijom ovog projekta značajno će se poboljšati kvalitet napajanja električnom energijom postojećih kupaca i kvalitet distributivne mreže,a što će uticati na  smanjenje distributivnih gubitaka kao i smanjiti troškovi održavanja elektroenergetskih objekata i dužina beznaponskih pauza. Po riječima direktora EPBiH Amera Jerlagića u 2010. zaključno s augustom Elektroprivreda BiH je potpisala 2.640 ugovora čija je vrijednost veća od 200 miliona KM.

(Fena)

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ovo su najbogatiji ljudi u BiH

Portal BiznisInfo.ba je sačinio je listu najuspješnijih preduzetnika pa...

Nastavlja se blagi pad cijena goriva u BiH: Benzin od 3,22 KM, dizel od 3,41 KM po litru

Nastavlja se bilježiti blagi pad cijena goriva na benzinskim...

U Neumu zadovoljni predsezonom, ali nedostaje radne snage

U jedinom bh. gradu na moru su zadovoljni predsezonom...

30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

SARAJEVO - Povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi poručio...

Struktura nezaposlenih osoba u FBiH nije povoljna

SARAJEVO - U Federaciji BiH struktura nezaposlenih osoba nije...