Još jedan ponos BiH: Belmin Godinjak ostvario najveći bh. uspjeh u triatlonu

- Advertisement -

Bosanskohercegovački triatlonac Belmin Godinjak ispisao je historiju postavši prvi naš takmičar koji je nastupio na jednoj utrci pod pokroviteljstvom Svjetske triatlon federacije (WT).

Godinjak je nastupio na Balkanskom prvenstvu u triatlonu, koje je održano u Zagrebu proteklog vikenda, a ujedno postao je i prvi naš predstavnik na WT-ovom takmičenju u kategoriji “elite men”.

Belmin je osvojio 23. mjesto. Ono što je najbitnije za istaknuti jeste da se Bosna i Hercegovina prvi put našla na ranking listi Svjetske triatlon federacije i Belmin je na utrci u Zagrebu osvojio prve bodove za našu zemlju.

“Sretan sam što sam prvi čovjek koji predstavlja Bosnu i Hercegovinu u triatlonu na utrkama pod zastavom WT Svjetske triatlon federacije u kategoriji elite men. U nedjelju, 11. septembra održano je Balkansko prvenstvo u Zagrebu gdje sam nastupio i osvojio 23. mjesto. Fer je pomenuti i to da je takmičenje bilo otvorenog tipa, te da nisu učestvovali samo predstavnici balkanskih zemalja već i takmičari iz Ukrajine, Izraela, Finske i brojnih drugih”, poručio je Godinjak.

PROČITAJTE JOŠ:  U saobraćajnoj nesreći kod Posušja poginula 32-godišnjakinja sa Ilidže

Perspektivni bh. sportaš je imao povredu ahilove tetive tako da je zadovoljan trkačkim segmentom triatlona, prenosi Klix.ba.

“Jako dobro taktički izveden plivački segment i iz vode sam izašao kao vodeći u ‘chase’ grupi. Na biciklu je bilo lako s obzirom na to da sam štedio snagu za trčanje. Trčanje sam izenađujuće dobro završio obzirom na povredu ahilove tetive koju sam vukao nekoliko posljednjih mjeseci. Sve u svemu, odlična utrka i zadovoljan sam onim što sam pokazao. Još uvijek moram da radim na plivanju kako bih ‘utabao’ put za kontinentalne kupove. Ono što mi je izuzetno drago jeste da sam prvi Bosanac koji je osvojio bodove za Bosnu i Hercegovinu na World triathlon ranking listi – jedinoj validnoj listi na svijetu kada je u pitanju triatlon kao olimpijski sport”, zaključuje Godinjak.

PROČITAJTE JOŠ:  Blokirana kuća kod koje je posljednji put viđena mala Danka Ilić

Belmin Godinjak je krajem augusta postao državni prvak na Boračkom jezeru. Istakao je da je na putu do svjetskih uspjeha prvi korak postati najbolji u svojoj državi.

Pred bh. triatloncem su pripreme u Sloveniji, a u narednoj sezoni planira nastupiti i na kontinentalnim kupovima. Krajnji cilj Godinjaka je nastup na Olimpijskim igrama.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem...

Maloljetniku koji je prijetio masakrom u školi u bh. gradu produžen pritvor

Vijeće Osnovnog suda u Trebinju produžilo je pritvor sedamnaestogodišnjem...

Pekar optužen za krijumčarenje migranata: Afganistance i Turčina preuzeo u Sarajevu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Duška...

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...