Joe Biden oštro zaprijetio Putinu: Gospodine Putin, dobro čujte šta vam kažem

- Advertisement -

Nakon što je Rusija proglasila aneksiju četiri ukrajinske oblasti, američki predsjednik Joe Biden oštro je zaprijetio Putinu.

Američki predsednik Joe Biden rekao je u petak da se Sjedinjene Države i njihovi saveznici neće “zastrašiti” od ruskog predsjednika Vladimira Putina, obećavši da će NATO braniti “svaki centimetar” svoje teritorije.

“Amerika i njezini saveznici neće se zastrašiti”, a Vladimir Putin “nas neće prestrašiti”, rekao je u govoru u Bijeloj kući.

Joe Biden se zatim direktno obratio ruskom predsjedniku i uperivši prst u kameru upozorio ga da ne napada NATO teritoriju.

PROČITAJTE JOŠ:  U Mostaru nestao Marko Tubek: Vozilo mu pronađeno kod benzinske pumpe

“Amerika i njeni saveznici su potpuno spremni da brane svaki centimetar NATO-ove teritorije. Gospodine Putin, dobro čujte šta vam kažem: svaki centimetar”, rekao je Bajden.

Američki predsjednik se obratio nedugo pošto je Putin službeno proglasio aneksiju četiri ukrajinske oblasti i na svečanom koncertu na Crvenom trgu u Moskvi obećao da će Rusija pobijediti u sukobu s Ukrajinom. Ruski predsjednik i drugi čelnici zemlje zaprijetili su više puta da će upotrijebiti nuklearno oružje kako bi obranili anektirana područja, prenosi Mondo.

Biden je spomenuo 12 milijardi nove pomoći Ukrajini koju je izglasao američki Kongres, predsjednik je najavio da će “nastaviti da šalje vojnu opremu” toj zemlji “kako bi mogla da brani”.

PROČITAJTE JOŠ:  U Gornjim Živinicama pronađeno tijelo 50-godišnjeg muškarca

Ujedno je najavio da će poslati podmorsku opremu na mjesto eksplozije gasovoda Sjeverni tok 1 i 2 “kako bi se utvrdilo što se tačno dogodilo” ocjenivši to “namjernom sabotažom”.

“Sarađivaćemo s našim saveznicima kako bismo to potpuno rasvijetlili”, rekao je Biden. “Već sam počeo da pomažem našim saveznicima u povećanju zaštite te važne infrastrukture”, dodao je.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem...

Maloljetniku koji je prijetio masakrom u školi u bh. gradu produžen pritvor

Vijeće Osnovnog suda u Trebinju produžilo je pritvor sedamnaestogodišnjem...

Pekar optužen za krijumčarenje migranata: Afganistance i Turčina preuzeo u Sarajevu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Duška...

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...