Japanske i američke snage izvele zajednički let borbenim avionima

- Advertisement -

Japanske i američke snage izvele su zajednički let borbenim avionima iznad Japanskog mora, saopćilo je u četvrtak japansko Ministarstvo odbrane, kao očiti odgovor na zajednički let rusko-kineskog bombardera dok je američki predsjednik Joe Biden bio u Tokiju.

Zajednički let Japana i SAD-a u srijedu trebao je “potvrditi kombinirane sposobnosti japanskog SDF-a i američkih snaga i dodatno ojačati savez Japana i SAD-a”, stoji u saopćenju Zajedničkog štaba japanskih snaga za samoodbranu koji navodi da se na taj način osigurava najveća spremnost za odgovor na bilo koju hitnu situaciju.

PROČITAJTE JOŠ:  U Sloveniji zaplijenjeno 260 kilograma kokaina

Let je također održan nekoliko sati nakon što je Sjeverna Koreja ispalila tri projektila, uključujući interkontinentalni balistički projektil, prema moru između Korejskog poluotoka i Japana, zbog zabrinutosti od pokretanja još jednog nuklearnog testa Pjongjanga. Projektili su pali u vode izvan japanske ekskluzivne ekonomske zone, javio je AP.

Kineski i ruski strateški bombarderi izveli su u utorak zajedničke letove u blizini Japana, saopćilo je japansko Ministarstvo odbrane, dok je Biden razgovarao s japanskim premijerom Fumiom Kishidom i njihovim kolegama iz Indije i Australije za Quad, indo-pacifičku sigurnosnu i ekonomsku koaliciju zamišljenu da bude protuteža rastućem uticaju Kine u regiji.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...