Iseljavanje iz BiH dosegnulo rekordan nivo: Razvijene zemlje privlače zdravstvene profesionalce nudeći im bolji standard i uvjete rada

- Advertisement -

Međunarodni dan medicinskih sestara/tehničara obilježava se širom svijeta 12. maja, na rođendan Florence Nightingale – začetnice modernog sestrinstva. Ove godine, Međunarodno vijeće medicinskih sestara/tehničara (ICN) taj dan obilježava pod sloganom ‘Ulaganje u sestrinstvo i poštovanje prava za osiguranje globalnog zdravlja’.

– Prethodnih godina zdravstveni profesionalci bili su pred velikim izazovom pandemije COVID-19. Teret pandemije velikim dijelom nosile su medicinske sestre/tehničari, radeći u nehumanim i često životno ugrožavajućim uslovima, ali predano se boreći za život svakog pacijenta. Pandemija COVID-19 otkrila je niz slabosti zdravstvenog sistema, te pokazala pod kojim pritiskom rade medicinske sestre/tehničari, ali istovremeno je istakla njihovu predanost i hrabrost u borbi sa tim izazovom – navodi se u saopćenju za javnost iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Kako se naglašava, danas medicinska sestra/tehničar predstavlja profesiju sa ključnim kompetencijama i jasnim mjestom u timu zdravstvenih profesionalaca i sve glasnije dobijaju podršku javnosti, ali često ih zdravstveni sistem ne prepoznaje kao samostalne profesionalce.

– U ukupnom broju zaposlenih zdravstvenih profesionalaca u javnim ustanovama Federacije BiH za 2020. godinu, medicinske sestre/tehničari čine gotovo polovinu 9.199 (46%). Za profesiju medicinske sestre/tehničara više se odlučuju osobe ženskog spola, 3:1 u odnosu na osobe muškog spola. Broj medicinskih sestara/tehničara u 2020. godini na 100.000 stanovnika iznosio je 421 i upola je manji od europskog prosjeka koji iznosi 840/100.000 stanovnika – ističe se.

PROČITAJTE JOŠ:  Zenički policajci u Mercedesu pronašli 1,1 kilogram droge

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, medicinske sestre/tehničari se školuju na pet javnih i četiri privatna fakulteta koji imaju organizovan studijski program zdravstvena njega/sestrinstvo.

– U školskoj 2020/2021 godini na javne fakultete na navedeni studijski program upisan je 1.651 student dok je, u istom periodu na privatne fakultete, upisano 330 studenata. U 32 srednje škole koje imaju smjer za medicinske sestre/tehničare, u školskoj 2020/2021. godini upisano je 1.616 učenika. Analizirajući te podatke možemo zaključiti da se u Federaciji BiH školuje veliki broj medicinskih sestara/tehničara u obrazovnim ustanovama svih nivoa, ali nažalost veliki broj njih odlučuje se na život van granica naše zemlje – navodi se.

Istraživanje, koje je provela Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u 2021. godini, zaključuje da je iseljavanje iz Bosne i Hercegovine dosegnulo rekordan nivo.

PROČITAJTE JOŠ:  Prije 32 godine počela je opsada Sarajeva: 11.541 građanin je ubijen, a više od 50.000 je ranjeno

– Broj nezaposlenih medicinskih sestara/tehničara brzo se smanjuje, a Bosna i Hercegovina bi se na srednjoročnom ili dugoročnom planu mogla suočiti sa nedostatkom medicinskih sestara/tehničara ako se taj trend nastavi. Val iseljavanja zdravstvenih profesionalaca, u najvećem broju medicinskih sestara/tehničara potaknut je nebrigom vlasti i samom organizacijom zdravstvenog sistema. Sa druge strane potražnja za zdravstvenim profesionalcima raste u cijeloj Europskoj uniji. Razvijene zemlje privlače zdravstvene profesionalce nudeći im bolje uslove rada, mogućnost napredovanja u karijeri, kao i bolji životni standard.

Neophodno je brzo reagovati da bi se taj trend iseljavanja zdravstvenih profesionalaca zaustavio. Sad je pravo vrijeme da se sistemski aktiviraju svi resori vezani za zdravstvo s ciljem stvaranja pozitivnog i motivirajućeg okruženja za medicinske sestre/tehničare.

Ulaganjem u sestrinstvo i poštivanjem prava medicinskih sestara/tehničara, njihovim uključivanjem u donošenje odluka važnih za zdravstvo možemo stvoriti jaču i zadovoljniju radnu snagu koja je spremna odgovoriti na sve izazove i rastuće potrebe stanovništva – ističe se u saopćenju za javnost Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...

U Gornjim Živinicama pronađeno tijelo 50-godišnjeg muškarca

Policijskoj stanici Živinice, prijavljeno je da je u mjestu...

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...