Internet u BiH: Sve više korisnika

0
Internet u BiH: Sve više korisnika, Life.ba

Internet u BiH: Sve više korisnika, Life.ba

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) objavila je Izvještaj o rezultatima godišnje ankete korisnika RAK dozvola za pružanje Internet usluga u BiH za 2009. godinu. U Bosni i Hercegovini je, zaključno sa 31.12.2009. godine, djelovalo ukupno 77 pružalaca Internet usluga, od čega ih je 70 bilo obuhvaćeno anketom.

Izvještaj je pokazao da su u 2009. godini u Bosni i Hercegovini evidentirana ukupno 399.329 Internet pretplatnika, dok se procjenjuje da je u istoj godini bilo 1.421.540 Internet korisnika, odnosno da je stopa korištenja Interneta u Bosni i Hercegovini za 2009. godinu iznosila 37 %.

Statistika pokazuje da je u 2009. godini dominantna vrsta Internet pristupa bio xDSL pristup, čiji broj pretplatnika čini 43 % od ukupnog broja Internet pretplatnika u BiH. Na drugom mjestu nalaze se pretplatnici dail-up pristupa koji je i dalje značajno prisutan u BiH  (putem analognog modema i ISDN) i čiji broj pretplatnika čini 26,8 % od ukupnog broja Internet pretplatnika.

Podaci dati u Izvještaju pokazuju da je korištenje Interneta u Bosni i Hercegovini u stalnom porastu, sa posebnim akcentom na upotrebu širokopojasnih usluga.

Agencija očekuje da će dalja liberalizacija tržišta telekomunikacija i uvođenje novih tehnologija omogućiti prisustvo kvalitetnih usluga i time nastaviti pozitivna kretanja u primjeni Interneta u Bosni i Hercegovini.


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.