INA uvodi Euro V

- Advertisement -

INA je od danas započela sa uvođenjem novih goriva koja zadovoljavaju Euro V zahtjeve kvalitete u svoj proizvodni i prodajni program, saopćeno je iz ove kompanije. Riječ je o motornom benzinu Eurosuper BS 95 i dizelskom gorivu Eurodiesel BS.

Novi bezolovni motorni benzin Eurosuper BS 95 i dizelsko gorivo Eurodizel BS, s dopuštenom količinom sumpora do 10 mg/kg, u potpunosti zadovoljavaju zahtjeve evropske norme EN 228 i EN 590, a ponuda na tržištu ima za cilj osiguranje pune učinkovitosti sistema za obradu ispušnih plinova, ugrađenog u vozila u svrhu smanjenja emisije štetnih čestica.

PROČITAJTE JOŠ:  Muškarac koji je u Zagrebu ubio suprugu izvršio samoubistvo: Popio otrov

Sistemi za pročišćavanje ispušnih plinova ugrađeni su u vozila kako bi se osiguralo dostizanje vrlo oštrih zahtjeva za kvalitetom ispušnih plinova prema specifikacijama EU koje se odnose na zaštitu okoliša i zdravlja ljudi. Postavljeni zahtjevi prvenstveno se odnose na smanjivanje emisije ugljikovodika (CH), ugljičnog monoksida (CO), dušikovih oksida (NOx) i krutih čestica u cilju poboljšanja kvalitete zraka. Ova goriva su jedan od doprinosa u ukupnim nastojanjima i aktivnostima Ine za osiguranjem očuvanja okoliša, smanjenja emisija ispušnih plinova i poboljšanja kvalitete zraka. Bitna promjena koja se događa prelaskom s Euro IV na Euro V zahtjeve kvalitete je smanjenje sadržaja sumpora u gorivu s 50 mg/kg na manje od 10 mg/kg. Među velikim brojem parametara koji određuju kvalitetu goriva, sadržaj sumpora najviše utječe na učinkovitost sistema za obradu ispušnih plinova u vozilima i nivo emisija ispušnih plinova.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ovo su najbogatiji ljudi u BiH

Portal BiznisInfo.ba je sačinio je listu najuspješnijih preduzetnika pa...

Nastavlja se blagi pad cijena goriva u BiH: Benzin od 3,22 KM, dizel od 3,41 KM po litru

Nastavlja se bilježiti blagi pad cijena goriva na benzinskim...

U Neumu zadovoljni predsezonom, ali nedostaje radne snage

U jedinom bh. gradu na moru su zadovoljni predsezonom...

30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

SARAJEVO - Povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi poručio...

Struktura nezaposlenih osoba u FBiH nije povoljna

SARAJEVO - U Federaciji BiH struktura nezaposlenih osoba nije...