INA uvodi Euro V

0
INA uvodi Euro V, Life.ba

INA uvodi Euro V, Life.baINA je od danas započela sa uvođenjem novih goriva koja zadovoljavaju Euro V zahtjeve kvalitete u svoj proizvodni i prodajni program, saopćeno je iz ove kompanije. Riječ je o motornom benzinu Eurosuper BS 95 i dizelskom gorivu Eurodiesel BS.

Novi bezolovni motorni benzin Eurosuper BS 95 i dizelsko gorivo Eurodizel BS, s dopuštenom količinom sumpora do 10 mg/kg, u potpunosti zadovoljavaju zahtjeve evropske norme EN 228 i EN 590, a ponuda na tržištu ima za cilj osiguranje pune učinkovitosti sistema za obradu ispušnih plinova, ugrađenog u vozila u svrhu smanjenja emisije štetnih čestica.

PROČITAJTE JOŠ:  Dramatične scene na autoputu A1: Automobil se zapalio

Sistemi za pročišćavanje ispušnih plinova ugrađeni su u vozila kako bi se osiguralo dostizanje vrlo oštrih zahtjeva za kvalitetom ispušnih plinova prema specifikacijama EU koje se odnose na zaštitu okoliša i zdravlja ljudi. Postavljeni zahtjevi prvenstveno se odnose na smanjivanje emisije ugljikovodika (CH), ugljičnog monoksida (CO), dušikovih oksida (NOx) i krutih čestica u cilju poboljšanja kvalitete zraka. Ova goriva su jedan od doprinosa u ukupnim nastojanjima i aktivnostima Ine za osiguranjem očuvanja okoliša, smanjenja emisija ispušnih plinova i poboljšanja kvalitete zraka. Bitna promjena koja se događa prelaskom s Euro IV na Euro V zahtjeve kvalitete je smanjenje sadržaja sumpora u gorivu s 50 mg/kg na manje od 10 mg/kg. Među velikim brojem parametara koji određuju kvalitetu goriva, sadržaj sumpora najviše utječe na učinkovitost sistema za obradu ispušnih plinova u vozilima i nivo emisija ispušnih plinova.


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)