Hrvatski biskupi izdali priručnike o zaštiti djece od seksualnog zlostavljanja

- Advertisement -

Hrvatska biskupska konferencija (HBK), u okolnostima koje potresaju Katoličku crkvu u Hrvatskoj zbog slučajeva seksualnog zlostavljanja maloljetnika, publicirala je dva priručnika kojima je cilj zaštita maloljetnika od zlostavljanja.

Priručnici “Rane zlostavljanja” i “Primjeri dobre prakse za zaštitu maloljetnika” upozoravaju da moć i društveno-crkveni položaj različitih sudionika igraju ključnu ulogu u razvoju zlostavljanja. Priručnici imaju po šezdesetak stranica, oba su izvorno iz Nacionalne službe za zaštitu maloljetnika Talijanske biskupske konferencije, a HBK ih je prevela na hrvatski i učinila digitalno dostupnim na svojoj mrežnoj stranici, prenosi Hina.

PROČITAJTE JOŠ:  Ugašeni svi računi firmi Igora i Gorice Dodik

Priručnik “Rane zlostavljanja” nastoji odgovoriti na brojna pitanja, među inim, gdje se događa zlostavljanje, kada nastaje, koje su mu karakteristike i s kakvim posljedicama za žrtve.

Oblikovan je pedagoškim i informativnim pristupom koji može pomoći učiteljima, odgajateljima i pastoralnim radnicima da shvate strašnu stvarnost zlostavljanja.

Priručnik ističe da u središtu i na početku svakoga promišljanja i razumijevanja te problematike mora biti prihvaćanje, prepoznavanje i slušanje oštećenih osoba. Crkva se treba odmah suočiti u svim stvarnostima i na svim razinama problema zlostavljanja maloljetnika, što iziskuje ponovno čitanje, reviziju i provjeru pošasti i patnje zloupotrebe moći, savjesti i seksualnog zlostavljanja koje provodi i crkveno osoblje, kaže se.

PROČITAJTE JOŠ:  U Stocu danas protesti nakon napada na četvoricu mladića

Priručnik “Primjeri dobre prakse za zaštitu maloljetnika – za roditelje, učitelje i pastoralne radnike” bez pretenzije na sveobuhvatnost zagovara uspostavu sigurnog okruženja za najbolje odrastanje i sazrijevanje malenih.

Očito je da neka praktična rješenja nisu dovoljna ako kod svih pastoralnih saradnika ne postoji odlučna svijest o vlastitoj ulozi svjedoka vjere i odgojitelja.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem...

Maloljetniku koji je prijetio masakrom u školi u bh. gradu produžen pritvor

Vijeće Osnovnog suda u Trebinju produžilo je pritvor sedamnaestogodišnjem...

Pekar optužen za krijumčarenje migranata: Afganistance i Turčina preuzeo u Sarajevu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Duška...

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...