Hrvatska: Pranjković povukao svoj prijedlog dizajna eurokovanice od jednog eura

- Advertisement -

Komisija za novac Hrvatske narodne banke (HNB) u ponedjeljak će se očitovati o dopisu Stjepana Pranjkovića, koji je povukao svoj prijedlog dizajna motiva kune na eurokovanici od jednog eura nakon što su mediji prenijeli kako je taj dizajn kune gotovo isti kao na fotografiji škotskog fotografa Iana H. Leacha.

Hrvatskoj javnosti su u petak predstavljeni najuspješniji dizajni nacionalne strane za kovanice eura i centa. Na kovanici od jednog eura nalazit će se motiv kune, a kao autor najboljeg dizajna te kovanice bio je izabran magistar primijenjene umjetnosti Stjepan Pranjković. No, ubrzo nakon toga mediji su prenijeli kako je taj dizajn kune gotovo isti kao na fotografiji škotskog fotografa Iana H. Leacha zbog čega se postavlja pitanje kršenja intelektualnog vlasništva nad fotografijom.

PROČITAJTE JOŠ:  Nakon Irana: Napade na Izrael također pokrenuli Jemenski Huti i Hezbolah

Inače, autorima najuspješnijeg dizajna hrvatskih eurokovanica pripadala je i novčana nagrada od 70 tisuća kuna odnosno oko 9300 eura.

Stjepan Pranjković, autora dizajna motiva “Životinja kuna sa šahovnicom u pozadini” za naličje eurokovanice od jednog eura, u pismu članovima Komisije za novac navodi kako je, “potaknut neugodnom atmosferom koja se stvorila u medijima i na društvenim mrežama, kao i pritiscima kojima je izložen vezano uz svoj dizajn naličja kovanice od jednog eura s motivom kune, odlučio povući svoj prijedlog dizajna za taj motiv te se odriče bilo kakvih prava po osnovi sudjelovanja na natječaju za motiv kovanice od jednog eura”.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Dini Merlinu pozlilo na Baščaršiji: Odvezla ga Hitna pomoć

Iz središnje banke najavljuju da će Komisija za novac danas održati sjednicu na kojoj će se, uz ostalo, očitovati o dopisu Stjepana Pranjkovića, prenosi Hina.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U saobraćajnoj nesreći u Banjaluci poginula 46-godišnja pješakinja

U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u banjalučkoj...

Potvrđena optužnica protiv Ibrahima Hadžibajrića, bivšeg načelnika Općine Stari Grad

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Ibrahima...

Tragedija u Banjaluci: Majka pronašla sina mrtvog

Beživotno tijelo starijeg muškarca pronađeno je ispred kuće u...

Nasilje u dvorištu Osnovne škole u Perinom Hanu: Dječaka skidali i zlostavljali

Nakon što je na društvenim mrežama objavljen videozapis o...

Objavljena prognoza do 7. maja: Vraćaju se temperature do 29 stepeni

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je srednjoročnu vremensku prognozu do...