Hrvatska: Obilježena 78. obljetnica smrti Nikole Tesle

- Advertisement -

U organizaciji Udruge “Nikola Tesla, genij za budućnost” položeni su vijenac i cvijeće na spomenik Nikoli Tesli čime je obilježena 78. obljetnice smrti ovog velikog izumitelja, javlja Anadolu Agency (AA).

Zagreb, Hrvatska – 7. siječnja 2021:
U organizaciji Udruge Nikola Tesla Genij za budućnost položeni su vijenac i cvijeće na spomenik Nikoli Tesli čime je obilježena 78. obljetnice smrti ovog velikog izumitelja ( Stipe Majic – Anadolu Agency )

Vijenac su na spomenik Nikoli Tesli položili predsjednica Udruge „Nikola Tesla, genij za budućnost” Dragica Mihajlović, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac.

Gradonačelnik Zagreba Bandić istaknuo je kako je Tesla „bio kozmopolit, ponosan na svoj srpski rod i svoju hrvatsku domovinu u kojoj je rođen”.

„Mogu s ponosom konstatirati da je živio jedno vrijeme u Zagrebu, da je bio poseban i svoj i naš. Nikola Tesla nije ni hrvatski ni srpski, on je svjetski”, zaključio je Bandić.

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac istaknuo je kako je „Tesla bio genij koji je ljudima i cijelom svijetu pomogao da se stvori instrument, znanje, moć tehnike, da imamo svjetlost iz električne energije”.

PROČITAJTE JOŠ:  Na parkingu u Hrvatskoj snimio kukca jezivog izgleda: Zna li neko koja je ovo životinja?

„Tesla je čovjek koji nas objedinjuje uz sve naše podjele, kakve su bile, Nikola Tesla je uvijek bio iznad njih i to je ostao. Objedinjuje sve nas koji živimo u Hrvatskoj, bez obzira na datum kada slavimo Božić, mi kršćani, bez obzira jesmo li kršćani ili ne, i gdje živimo”, kazao je Pupovac.

Predsjednica Udruge ”Nikola Tesla Genij za budućnost” Dragica Mihajlović istaknula je kako je ovo obilježavanje godišnjice smrti čin zahvale „velikom geniju za sva njegova djela, patente i humanost iz domovine Nikole Tesle”.

Mihajlović je istaknula Tesline ključne izume kao što su okretno magnetsko polje, bežični prijenos energije, kao i radio, čiji je patent najprije priznat Marconiju, te „tek nakon smrti Tesli dano pravo prvenstva”.

PROČITAJTE JOŠ:  Muškarac u Tešnju fizički napao suprugu nakon što je došla po djecu

„Bez Tesle danas ne bi mogli imati internet ni mobitel. Daleko su vrjedniji njegova humanost i tolerancija različitosti te poruka da danas pomažemo svima u ovoj situaciji potrebitima, bez obzira na različitosti. Uzmimo Teslu za primjer, koristimo njegovu humanost i dobronamjernost bez traženja ikakve naknade”, poručila je Mihajlović.

U znak sjećanja i zahvalu za sve što nam je veliki genij ostavio u naslijeđe, Udruga ”Nikola Tesla Genij za budućnost” zajedno za prijateljima i štovateljima Tesle polaže vijenac na spomenik Tesle, kojim žele obilježiti 78. obljetnicu njegove smrti. Događaju će nazočiti predstavnicima Udruge ”Nikola Tesla”, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i predstavnicima Instituta ”Ruđer Bošković”.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo apel za liječenje Fojničanke Hašeme Huzbašić koja ima tumor

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za liječenje Hašeme Huzbašić...

1. i 2. maj će biti neradni dani u Federaciji BiH

Srijeda i četvrtak, 1. i 2. maj 2024., bit...

Saobraćajna nesreća u Banjoj Luci: Povrijeđena žena

Večeras se u Banjoj Luci dogodila saobraćajna nesreća u...

Nesreća u Banjoj Luci: Radnik pao sa zgrade, teško je povrijeđen

Radnik V. S. iz Banja Luke teško je povrijeđen...

Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice...