Homologacija vozila u BiH i prije decembra

- Advertisement -

„Konzorcij za obavljanje poslova homologacije vozila, dijelova i opreme stvorio je uvjete da se s homologacijom pojedinačnih vozila otpočne 1. novembra, a s homologacijom tipa vozila mjesec dana kasnije“, izjavio je Šefkija Čekić, predsjednik Programskog odbora stručnog skupa „Homologacija vozila 2010.“, danas u Sarajevu.

Uspostavljanjem sistema homologacije vozila, kako je dodao Čekić, BiH se više neće braniti administrativnim odlukama od uvoza nepoželjnih vozila, nego će stati uz rame zemalja koje se štite zahtjevima da putevima BiH mogu saobraćati samo sigurna i ekološki prihvatljiva vozila.

Čekić je istakao da je to veliki korak u procesu jačanja sigurnosti saobraćaja na našim putevima. Naime, uvodi se red kad je u pitanju uvoz polovnih automobila na način da se kroz postupak homologacije vrši direktan utjecaj na uvoz vozila koja mogu da budu na našim cestama.

Taj sistem kontrola prvi put se uvodi na nivou Konzorcija u čijem su sastavu AD “EIB Internationale-Centar za motorna vozila” Banja Luka, “Institut za saobraćaj i komunikacije” Sarajevo i “Centar Motor” Široki Brijeg, a to konkretno znači da nijedno vozilo ne može biti registrirano bez prethodne provjere i odobrenja od subjekata tog konzorcija.

Homologacija vozila u BiH je normativno uređena, preliminarno su izabrana 34 tehnička servisa koji su ispunili tražene uvjete i osiguran je informacioni sistem koji daje podršku procesu homologacije. Čitav proces odvija se putem Ministarstva komunikacija i prometa BiH pod čijim je pokroviteljstvom danas održava stručni skup.

Resorni ministar Rudo Vidović u uvodnom obraćanju kazao je da je BiH nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju preuzela obavezu, ne samo kada je u pitanju proces homologacije već i niz drugih obaveza u oblasti prometa i komunikacija.

„Današnji skup svjedoči o ozbiljnim namjerama Konzorcija da oblast homologacije unaprijedi komparativnim metodama sa stručnjacima zemalja u okruženju, te da posao okončaju i prije ugovorenog roka“, dodao je Vidović podsjećajući da je ugovoreni rok s Konzorcijem za uspostavu sistema homologacije vozila u BiH 4. decembar.

Ministar Vidović je simbolično uručio prvu licencu višem stručnom saradniku za homologaciju pojedinačnih vozila Jelici Luburi. Stručni skup „Homologacija vozila 2010.“ okupio je oko 200 učesnika, predstavnika tehničkih servisa i ovlaštenih uvoznika vozila, stručnjaka iz organa i institucija BiH i gostiju iz Slovenije, Hrvatske, Srbije.

Nakon stručnih referata bit će održan i okrugli sto o temi: „Aktuelna pitanja homologacije vozila u BiH”. Homologacija, kako je poznato, podrazumijeva ispitivanje vozila na tržištu u pogledu sigurnosti i ekoloških standarda definiranih evropskim pravilnicima i smjernicama. Homologacija pojedinačnog vozila je provjera usklađenosti polovnih i nekih novih vozila za koje vlasnici žele da provedu pojedinačnu homologaciju, dok se druga procedura odnosi na novoproizvedena vozila koja dolaze na tržište u BiH.

(Fena)

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ovo su najbogatiji ljudi u BiH

Portal BiznisInfo.ba je sačinio je listu najuspješnijih preduzetnika pa...

Nastavlja se blagi pad cijena goriva u BiH: Benzin od 3,22 KM, dizel od 3,41 KM po litru

Nastavlja se bilježiti blagi pad cijena goriva na benzinskim...

U Neumu zadovoljni predsezonom, ali nedostaje radne snage

U jedinom bh. gradu na moru su zadovoljni predsezonom...

30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

SARAJEVO - Povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi poručio...

Struktura nezaposlenih osoba u FBiH nije povoljna

SARAJEVO - U Federaciji BiH struktura nezaposlenih osoba nije...