Heineken: Rast dobiti za 42 posto

- Advertisement -

Treći po veličini svjetski proizvođač piva Heineken izvijestio je danas o rastu neto dobit u prvoj polovici godine za 42 posto zahvaljujući jednokratnim stavkama, rezanju troškova i pozitivnim učincima valutnih tečajeva. Proizvođač piva Amstel i Dos Equis saopćio je da mu je neto dobit iznosila 695 miliona eura, u odnosu na 489 miliona u istom razdoblju godinu ranije, prenose agencije.

Ovogodišnje brojke uključuju 121 milion eura jednokratnih prihoda, od čega najveći udio otpada na prodaju 68,5-postotnog Heinekenova udjela u jednoj indonezijskoj podružnici kompaniji Asia Pacific Breweries za 157 miliona eura. Prihodi su u prvoj polovini godine porasli za 5,2 posto na 7,52 milijarde eura, uglavnom zahvaljujući aprilskoj, 7,8 milijardi dolara vrijednoj akviziciji meksičke kompanije Femsa, koja uključuje brandove kao što su Dos Equis, Tecate i Sol.

Organski prihodi koji ne obuhvaćaju prihode od akvizicija i utjecaj valutnih tečajeva pali su za dva posto. Obim organske prodaje također se smanjio, i to za 3,9 posto, dok su cijene uvećane za 1,9 posto.

“Uvjeti poslovanja ostali su izazovni u Evropi i SAD-u, ali smo ostvarili veliki rast obima prodaje piva u Africi i Aziji,” kazao je izvršni direktor Jean-Francois van Boxmeer u saopćenju.

U Heinekenu također navode da su u prvom polugodištu uštedjeli 104 miliona eura na troškovima poslovanja, djelomično zahvaljujući konsolidaciji proizvodnje i rezanju troškova nabave. Heineken je saopćio da je “i dalje oprezan vezano za razvoj potrošnje piva u Evropi i SAD-u, i to zbog nastavljene slabe osobne potrošnje i planiranih mjera štednje u mnogim zemljama”.

(Fena)

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ovo su najbogatiji ljudi u BiH

Portal BiznisInfo.ba je sačinio je listu najuspješnijih preduzetnika pa...

Nastavlja se blagi pad cijena goriva u BiH: Benzin od 3,22 KM, dizel od 3,41 KM po litru

Nastavlja se bilježiti blagi pad cijena goriva na benzinskim...

U Neumu zadovoljni predsezonom, ali nedostaje radne snage

U jedinom bh. gradu na moru su zadovoljni predsezonom...

30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

SARAJEVO - Povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi poručio...

Struktura nezaposlenih osoba u FBiH nije povoljna

SARAJEVO - U Federaciji BiH struktura nezaposlenih osoba nije...