Heineken: Rast dobiti za 42 posto

0
Heineken: Rast dobiti za 42 posto, Life.ba

Heineken: Rast dobiti za 42 posto, Life.baTreći po veličini svjetski proizvođač piva Heineken izvijestio je danas o rastu neto dobit u prvoj polovici godine za 42 posto zahvaljujući jednokratnim stavkama, rezanju troškova i pozitivnim učincima valutnih tečajeva. Proizvođač piva Amstel i Dos Equis saopćio je da mu je neto dobit iznosila 695 miliona eura, u odnosu na 489 miliona u istom razdoblju godinu ranije, prenose agencije.

Ovogodišnje brojke uključuju 121 milion eura jednokratnih prihoda, od čega najveći udio otpada na prodaju 68,5-postotnog Heinekenova udjela u jednoj indonezijskoj podružnici kompaniji Asia Pacific Breweries za 157 miliona eura. Prihodi su u prvoj polovini godine porasli za 5,2 posto na 7,52 milijarde eura, uglavnom zahvaljujući aprilskoj, 7,8 milijardi dolara vrijednoj akviziciji meksičke kompanije Femsa, koja uključuje brandove kao što su Dos Equis, Tecate i Sol.

PROČITAJTE JOŠ:  (FOTO) Haos na granici: Muškarac u gaćama sakrio 94.200 eura, policija sve oduzela

Organski prihodi koji ne obuhvaćaju prihode od akvizicija i utjecaj valutnih tečajeva pali su za dva posto. Obim organske prodaje također se smanjio, i to za 3,9 posto, dok su cijene uvećane za 1,9 posto.

“Uvjeti poslovanja ostali su izazovni u Evropi i SAD-u, ali smo ostvarili veliki rast obima prodaje piva u Africi i Aziji,” kazao je izvršni direktor Jean-Francois van Boxmeer u saopćenju.

PROČITAJTE JOŠ:  (FOTO) Haos na granici: Muškarac u gaćama sakrio 94.200 eura, policija sve oduzela

U Heinekenu također navode da su u prvom polugodištu uštedjeli 104 miliona eura na troškovima poslovanja, djelomično zahvaljujući konsolidaciji proizvodnje i rezanju troškova nabave. Heineken je saopćio da je “i dalje oprezan vezano za razvoj potrošnje piva u Evropi i SAD-u, i to zbog nastavljene slabe osobne potrošnje i planiranih mjera štednje u mnogim zemljama”.

(Fena)


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)