Gradonačelnik Mostara Mario Kordić ulazi u utrku za Predsjedništvo BiH?

- Advertisement -

Mostarom već neko vrijeme kruži informacija da će aktualni gradonačelnik Mario Kordić biti kandidat HNS-a BiH i HDZ-a BiH za člana Predsjedništva BiH na predstojećim općim izborima.

Navodno, u HDZ-u BiH smatraju da je Kordić od lokalnih mostarskih izbora postao prepoznatljivo lice koje će moći privući vrlo ozbiljan broj glasača, te da će uz pomoć stranačkog šefa Dragana Čovića uspjeti homogenizirati većinu hrvatskog biračkog tijela, a posebno dijela koji se odnosi na Hercegovinu.

Već je odlučeno da će stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora BiH imati zajedničke kandidate za Predsjedništvo BiH te Republiku Srpsku. Ovu informaciju potvrdio je u ponedjeljak i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.
Na taj način prijetnja bojkota izbora od ove grupacije stranaka je stavljenja izvan svake priče.

PROČITAJTE JOŠ:  Sajam knjiga u Sarajevu okupiće 150 izdavačkih kuća i stotine autora

Već neko vrijeme se špekulira da predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović neće ući u još jednu utrku protiv Željka Komšića jer nije uspio promijeniti Izborni zakon na način da njemu odgovara i garantira mu pobjedu. Takvu Čovićevu odluku prije nekoliko dana potvrdio je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović koji je jasno izjavio da mu je Dragan Čović rekao da neće biti kandidat za najvišu državnu funkciju u BiH.

PROČITAJTE JOŠ:  Šta se dešavalo u Mostaru?

Informacija o Kordićevoj kandidaturi nije potvrđena, a HNS će odluku donijeti uskoro. S obzirom da je Mario Kordić jedno od rijetkih novih političkih lica koje je HDZ BiH u zadnjih nekoliko godina uspio etablirati izbor unutar HDZ-a BiH i nije prevelik, pa se njegova kandidatura čini i logičnim potezom. Ipak, ostaje vidjeti hoće li ove mostarske ‘ulične’ špekulacije dobiti konačnu potvrdu.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...

Od danas ponovo omogućene posjete KCUS-u

Posjete pacijentima u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS)...

Kod Bosanskog Broda pronađena petogodišnja djevojčica iz Njemačke koja je žrtva trgovine ljudima

Na području Bosne i Hercegovina, tačnije na prijelazu Bosanski...

Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

Glumac Jasmin Geljo, iz legendarne predstave Audicija pretrpio je...