Građani mogu tužiti Dukat i Vindiju!

- Advertisement -

Ombudsman za zaštitu prava potrošača u BiH Dragan Doko za agenciju Anadolija je izjavio da građani BiH mogu tužiti hrvatske proizvođače “Dukat” i “Vindiju” nakon što se dokazalo da uvezeno mlijeko ovih proizvođača sadrži opasni aflatoksin.

“Pokretanje sudskog spora u ovom slučaju je teorijski moguće. Međutim, uvijek se rade procjene koliko je moguće dobiti taj spor i kakav je mogući ishod. Još nismo imali takvih tužbi od strane građana i ja ne znam da je neko pokrenuo spor protiv ovih hrvatskih proizvođača”, kazao je Doko.

Napomenuo je da je u ovom slučaju vrlo značajno da se dokažu konkretne posljedice i štete konzumiranja sumnjivog mlijeka.

“Teško je dokazati uzročno-posljedične veze. Naprimjer, kako povezati korištenje mlijeka ili mesa i neke posljedice po zdravlje ljudi, kao što su i smrtni slučajevi”, istakao je Doko.

Kazao je da bi građani, prije pokretanja takvih sporova protiv hrvatskih proizvođača “Dukata” i “Vindije”, trebali izvršiti procjenu da li mogu dobiti taj slučaj.

Doko je dodao kako još uvijek nije stigao finalni izvještaj o sumnjivim proizvodima “Dukata” i “Vindije”, nakon čega će čitava situacija biti mnogo jasnija.

“Mi još uvijek nemamo ni konačnu potvrdu iz supervještačenja i laboratijske nalaze iz Beča. Još uvijek ne znamo kakvi su nalazi, ali indicije govore da se radi o materiji koja nije dozvoljena i koja je prešla neku graničnu vrijednost”, istakao je ombudsman za zaštitu prava potrošača u BiH.

On također smatra da građani u BiH, koji su konzumirali proizvode navedenih proizvođača, imaju svako demokratsko pravo da dobiju i kolektivnu kompenzaciju.

“Naravno da građani imaju to pravo. Također, naknada štete je u kolektivnom interesu. To je izazov, i potrebno je pronaći način da se ovakvi slučajevi u budućnosti više ne događaju”, kazao je Doko.

Međutim, napominje da je teško dokazati pričinjenu štetu kada je u pitanju čitavo društvo.

“Teško je to dokazati, iako je određena šteta kolektivnom interesu potrošača u BiH nanesena. Jasno je da su se konzumirali proizvodi opasni po zdravlje ljudi, ali vi ne možete utrvrditi u kojoj mjeri se to desilo, a teško da i vještaci kažu kako se to konkretno reflektiralo na zdravlje građana”, istakao je Doko.

On smatra da bi bilo dobro kada bi građani u BiH mogli dokazati da im je nanesena šteta prilikom konzumiranja mlijeka “Dukata” i “Vindije”.

“To je nešto što bi bilo dobro, da se nekako može ostvariti i da za takve slučajeve postoji sudska praksa. Ali, u BiH se to još nije desilo, da je neko tužio proizvođače, iako je to teorijski moguće”, kazao je Doko.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ovo su najbogatiji ljudi u BiH

Portal BiznisInfo.ba je sačinio je listu najuspješnijih preduzetnika pa...

Nastavlja se blagi pad cijena goriva u BiH: Benzin od 3,22 KM, dizel od 3,41 KM po litru

Nastavlja se bilježiti blagi pad cijena goriva na benzinskim...

U Neumu zadovoljni predsezonom, ali nedostaje radne snage

U jedinom bh. gradu na moru su zadovoljni predsezonom...

30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

SARAJEVO - Povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi poručio...

Struktura nezaposlenih osoba u FBiH nije povoljna

SARAJEVO - U Federaciji BiH struktura nezaposlenih osoba nije...