Gracija: Ovo je priča o naših deset godina

- Advertisement -

Priča o naših deset godina je i storija svih onih koji su krasili stranice Gracije, a Dino Merlin, Zana Marjanović i Džejla Glavović simbolizuju sve ono što smo se proteklu deceniju trudili da prenesemo našoj publici: inspirativne priče o uspjehu onih najboljih među nama

final IMG_1676

“U Gracijinih deset godina stalo je puno toga, a neodvojiv dio bili su i njih troje: muzičar Dino Merlin, glumica Zana Marjanović i manekenka Džejla Glavović. Uspjehe naše muzičke zvijezde, a bilo ih je mnogo, pratili smo bez ostatka: od pripreme novih albuma do prepunih koncertnih dvorana. Dino je čovjek koji ne voli izlaziti u javnost ako nema pripremljen novi projekat: singl, album, koncert, turneju. I to smo poštovali, a Dino je uzvraćao pažnju na svoj način. Tako se, bez razmišljanja, odazvao našoj molbi da nam, zajedno sa Zanom i Džejlom, baš on čestita deseti rođendan. A da smo mu došli u vrijeme kad ne zna kud udara, došli smo. Spremao se za splitski koncert, razrađivao sa svojim timom sve detalje predstojećeg nastupa na Koševu, a ko god imalo zna Dinu, vjerovatno zna i to da je perfekcionista te da ništa ne prepušta slučaju. Zato mu i jesmo zahvalni za ovaj gest. Gracija je bila i Dinina priča proteklih deset godina, pa je valjda i red da se nađe na slavljeničkoj naslovnici, kažu iz Gracije, magazina koji je lijepe priče počeo pričati 22. aprila 2005. godine kada je izašao prvi broj.

“Koliko smo pratili uspjehe muzičara u ovih deset godina, jednako nam je bila važna i naša filmska priča. A jednu glumicu posebno volimo zvati “našom”. Zana Marjanović je prvi put na stranice Gracije “sletjela” u maju 2005. kad smo objavili priču o dvije mlade sarajevske glumice i prijateljice – Zani Marjanović i Moni Muratović. Obje su tada, u isto vrijeme, dobile priliku da igraju Ofeliju: Zana u Hamletu na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu, a Mona u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu. Zana je u međuvremenu postala i veliko ime u svijetu filma kada je baš nju Angelina Jolie odabrala za glavnu junakinju svog rediteljskog prvijenca U zemlji krvi i meda. Godinu kasnije, snimila je film Broken s britanskim glumcem Timom Rothom, a 2013. igrala u BBC-jevoj mini-seriji The Game. Prošlu godinu obilježio joj je događaj na privatnom planu: javila nam se iz Amerike sa sretnom viješću kako se  vjenčala u Las Vegasu sa svojim dugogodišnjim momkom, rediteljem Emirom Kapetanovićem. Zana je i dalje Gracijina vijest i neizmjerno se radujemo njezinim novim uspjesima, dodaju dalje.

PROČITAJTE JOŠ:  Horor kod Splita: Pomahnitali napadač upucao jednog pa sjekirom napao drugog muškarca

I nekadašnja Miss Planete Zemlje, Džejla Glavović Očuz, bila je u ovih deset godina jedna od omiljenijih sugovornica.

“Posvećeno smo pratili njezine manekenske uspjehe u modnim prijestolnicama Evrope, te pisali o njenim novopokrenutim poslovima – od modne agencije do škole za manekenke. U septembru 2012. objavili smo ekskluzivnu priču sa Džejlinog vjenčanja s ekonomistom Mahirom Očuzom, a bili smo i prvi koji su posjetili dom mladog para nakon što su dobili sina Omara. Vrijedi spomenuti da je Džejla, baš kao i glumica Selma Alispahić, bila među prvima koji su u našu redakciju donijeli hranu, odjeću i lijekove kad smo skupljali pomoć za unesrećene u majskim poplavama. To vam je Džejla, lijepa i dobra žena u čije nove uspjehe uopće ne sumnjamo, kažu iz Gracije.

gracija-naslovnica

Naslovnica:

Snimio: Jasmin Fazlagić

Styling: Sanja Džeba

Frizura: Eldin Nuhić

Make up: Anela Tucaković

Torta: Slatičarna “Azra”

Dino Merlin nosi košulju i pantalone Granoff, te sako Paul Smith

Prošlo je kroz Graciju mnogo zvijezda, a ako mislite da je bilo lako doći do njih, budite sigurni da nije. Neke su, kako kažu, “uganjali” u toaletu, kao recimo Umu Thurman.

“Holivudska glumica nije ni slutila da će osvanuti u Graciji kada je otišla da popravi šminku tokom grandiozne pariške promocije Givenchyjevog parfema čije je bila zaštitno lice. Naoružani do zuba Canonovim poluprofesionalnim apartom, hrabro smo kročili u toalet i, nakon munjevite procjene situacije, zamolili slavnu glumicu za fotografiranje. Pristala je, što je izazvalo burnu reakciju prisutnih dama: “isukivanje” mobitela, fotoaparata i svega što može ovjekovječiti momenat, prisjećaju se danas u Graciji.

Bez autograma se ne vraćaj!

“Tog istog dana sjedili smo licem u lice s Justinom Timberlakeom, s kojim smo imali dogovoren intervju. Malo je falilo da ostanemo bez zajedničke fotografije, ali uz malu pomoć prijatelja, te pomno izrežiranog kašnjenja pri napuštanju hotelske sobe u kojoj se vodio razgovor, nastala je i fotografija, koju prilažemo kao dokaz. Valjalo je od ultramegapopularnog pjevača, na molbu (dapače, prijetnju da se ne vraćamo ako to ne uradimo) urednice Gracije, zatražiti autogram. Obećano – urađeno. Irskog glumca Colina Farrella uganjali smo na sarajevskom aerodromu. Prijateljski telefonski poziv glasio je: “Colin ide za sat sa aerodroma, ostalo je do tebe!” Uspjeli smo kratko popričati, fotografirati se s jednim od najpoželjnijih muškaraca na planeti i to podijeliti s vama. Intervju s kultnim Jeremyjem Ironsom bio je po protokolu. Zvijezda SFF-a 2007. počastila nas je polusatnim intervjuom, a ove godine imali smo priliku za evociranje uspomena. Poklonili smo mu primjerak Gracije s intervjuom koji smo radili prije pet godina, a ovo je bila reakcija: “Ne mogu da vjerujem da sam u istom sakou opet došao u Sarajevo!”

PROČITAJTE JOŠ:  U teškoj saobraćajnoj nesreći u Bihaću poginuo navijač NK Jedinstvo

Nekad se, jednostavno, morate prilagođavati. Zgodni Michael Fassbender kralj je nekonvencionalnosti: “Umirem od gladi, mogu li jesti hamburger dok razgovaramo?” Ma, možemo i dubiti na glavi ako je rezultat intervju s tobom, mislimo se. S Wimom Wendersom nismo imali mnogo izbora: slavni njemački reditelj žurio je natrag u hotel, a mi smo bili uporni. “Nije problem, možemo li vas otpratiti do hotela, a usput malo porazgovarati?” I tako nastade intervju.

Naočale za razbijanje leda

S Patrickom Dempseyem, dr. McDreamyjem iz Uvoda u anatomiju, razgovarali smo putem Skypea. U pet minuta trebate skupiti sve ono što biste ga željeli pitati, pa šta bog da. Talijanski dizajner Roberto Cavalli u Sarajevo je stigao na koncert Jamesa Blunta u društvu prijateljice, biznismenke Sanele Jenkins. Kako do slavnog dizajnera barem na pet minuta? Ah, pa nosimo naočale s njegovim potpisom, to bi moglo poslužiti za razbijanje leda, kao i reda tjelohranitelja oko njega! I uspjelo je. Telefonski intervju s Christy Turlington danima je bio predmet šala na naš račun, i to zbog načina na koji smo, kao da se znamo stotinu godina, poznatu manekenku pozdravili iz Sarajeva: “Hi, Christy, this is Mersiha!” Pa šta?! S Orlandom Bloomom smo se slikali, ali razgovor nismo uspjeli napraviti. Doduše, nije ni on snimio film zbog kojeg je onomad stigao u Sarajevo, pa nikom ništa.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...

U Gornjim Živinicama pronađeno tijelo 50-godišnjeg muškarca

Policijskoj stanici Živinice, prijavljeno je da je u mjestu...

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...