Google prodaje Motorola Mobility kineskoj kompaniji Lenovo

- Advertisement -

google logo

Lenovo, kineska kompanija za računarsku tehnologiju, dogovorila je sa kompanijom Google kupovinu Motorola Mobility smartphonea, navodi se u jučerašnjem zajedničkom saopštenju za javnost dvije kompanije. “Kupovna cijena je oko 2,91 milijardi američkih dolara”, navodi se u saopštenju.

“Ugovor će instantno Lenovo učiniti jakom konkurencijskom kompanijom u oblasti smartphonea”, izjavio je Yang Yuanqing, predsjedavajući i izvršni direktor kompanije Lenovo. “Uvjereni smo da zajedno možemo dati najbolje iz svojih kompanija kako bi za kupce napravili proizvode koje će voljeti, uz jak porast poslovanja.”

Google je platio 1,2 milijarde za kompaniju prije manje od dvije godine. Održat će vlasništvo nad značajnom većinom patent portfolija Motorola Mobility, uključujući patent aplikacije i izume.

Larry Page, izvršni direktor kompanije Google, rekao je da “će ovaj korak omogućiti Googleu da svoju energiju usmjeri u inovaciije širom Android ekosistema, za dobrobit korisnika smartphonea širom svijeta.” Ovaj ugovor napravljen je kako bi kineski Lenovo u SAD-u i Latinskoj Americi bio treći proizvođač smartphonea, nakon što su korejski Samsung i američki Apple stekli snažno prisustvo na tržištu u tim zemljama i u zapadnoj Evropi, smatraju stručnjaci za tehnologiju.

Sada će Lenovo, koji je 2005. godine stekao IBM PC poslovanje, postati vrhunski proizvođač na tržištu smartphonea. Lenovo je jedan od najvećih proizvođača računara u svijetu, uključujući servere i tablete. Prošle sedmice je iz ove kompanije saopćeno da će otkupiti IBM server za poslovanje za 2,3 milijarde američkih dolara. Googleove inovacije u web pretraživanju i reklamiranju čine ga najpopularnijom internet kompanijom u svijetu.

Anadolija

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ovo su najbogatiji ljudi u BiH

Portal BiznisInfo.ba je sačinio je listu najuspješnijih preduzetnika pa...

Nastavlja se blagi pad cijena goriva u BiH: Benzin od 3,22 KM, dizel od 3,41 KM po litru

Nastavlja se bilježiti blagi pad cijena goriva na benzinskim...

U Neumu zadovoljni predsezonom, ali nedostaje radne snage

U jedinom bh. gradu na moru su zadovoljni predsezonom...

30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

SARAJEVO - Povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi poručio...

Struktura nezaposlenih osoba u FBiH nije povoljna

SARAJEVO - U Federaciji BiH struktura nezaposlenih osoba nije...