George Soros: Cijena zlata bi mogla nastaviti da raste

- Advertisement -

Američki milijarder i financijski stručnjak George Soros izjavio je da bi cijena zlata mogla nastaviti rasti nakon što je postigla rekordnu razinu ove sedmice, ali i ponovio upozorenje da je zlato “konačni balon”.

Soros je kazao da su, s gospodarskim i fiskalnim slabostima koje sputavaju razvijeni svijet, sve investicije u opasnosti, jer smo “u razdoblju velike neizvjesnosti, tako da ništa nije vrlo sigurno”. Soros je također kazao da nakon što vrijednosnice dostignu nove najviše razine, gotovo uvijek postoji neposredni obrat koji razočara ulagače, prenose agencije.

Sorosev ‘hedge’ fond, Soros Fund Management LLC, snažno ulaže u zlato i rudarske kompanije koje eksploatiraju zlato.

“Zlato je trenutačno jedino stvarno ‘tržište bikova’. Upravo je jučer doseglo novi rekord. U sadašnjim okolnostima to se može nastaviti”, kazao je Soros jučer na skupu Thomson Reuters Newsmaker u New Yorku.

“Nazvao sam zlato konačnim balonom, što znači da može ići još više. Ali to svakako nije sigurno i to neće trajati zauvijek”, rekao je on. Soros, koji više ne sudjeluje u upravljanju svojim hedge fondom, u januaru je na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu dao prvi komentar o zlatu kao “konačnom balonu”.

Cijena zlata u utorak je dostigla rekordnih 1,274.75 dolara za uncu, a u srijedu se s njim trgovalo za oko 10 dolara manje.

S 30. junim Sorosev fond držao je 5,240.000 dionica SPDR Gold Trust-a, što je ulog koji je u utorak vrijedio oko 650 miliona dolara, navodi Reuters. Sorosev fond također je imao dionice u rudnicima zlata i drugih ruda u vrijednosti od 250 miliona dolara 30. juna.

Soros, jedan od najvećih svjetskih investitora, kazao je da mu se sviđa stalni rast zarade blue-chip kompanija (indeks Dow Jones) koje su napravile puno gotovine preko državnog duga. Među ostalim komentarima, kazao je kako ne vidi znake povratka snažnog rasta u SAD-u, koje se bore da izađu iz najgore krize od II. svjetskog rata.

“Ako bih morao to sažeti u jednoj riječi, rekao bih: ‘blah’. To može skliznuti u dvostruku recesiju ili ne, ali će usporiti”, rekao je on. Naglasio je da nimalo ne sumnja u to jer je vladin paket gospodarskih poticaja na izmaku, a postoji veliki otpor za daljnje poticaje.

(Fena)

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ovo su najbogatiji ljudi u BiH

Portal BiznisInfo.ba je sačinio je listu najuspješnijih preduzetnika pa...

Nastavlja se blagi pad cijena goriva u BiH: Benzin od 3,22 KM, dizel od 3,41 KM po litru

Nastavlja se bilježiti blagi pad cijena goriva na benzinskim...

U Neumu zadovoljni predsezonom, ali nedostaje radne snage

U jedinom bh. gradu na moru su zadovoljni predsezonom...

30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

SARAJEVO - Povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi poručio...

Struktura nezaposlenih osoba u FBiH nije povoljna

SARAJEVO - U Federaciji BiH struktura nezaposlenih osoba nije...