Generalni štrajk nastavnika srednjih škola u Sarajevu?

- Advertisement -

Vlada Kantona Sarajevo je ponudila povećanje plaće u iznosu od sedam posto, što je za Kantonalni odbor i pregovarački tim apsolutno neprihvatljivo, kazao je predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Kantona Sarajevo, Admir Šuvalić te ističe da su protesti, ali i generalni štrajk mogući u septembru.

Naime, ponuđenim povećanjem Vlade KS uposlenici srednjeg obrazovanja bi dobili povećanje plaće u rasponu od 50 do 97 KM, ovisno o koeficijentu, dok je zahtjev Sindikata bio povećanje osnovne plaće svim uposlenicima za 132 KM, odnosno povećanje koeficijenta za 0,4 boda.

– Vlada KS insistira da povećanje bude sedam posto na koeficijent, ali nam je dala mogućnosti da odreređenu grupu radnika mi vrijednujemo i da kroz dodatke na otežane uslove rada povećamo njihove plaće – kazao je predsjednik Sindikata.

Kako ističe Šuvalić uposlenici u srednjem obrazovanju su izuzetno potplaćeni u odnosu na radnike u visokom obrazovanju, koji imaju adekvatne plaće i imaju zavidan društveni status na osnovu tih plaća, zbog čega su oni Vladi KS predložili povećanje plaća uposlenicima srednjeg obrazovanja na osnovu rada sa adolescentima.

– Kantonalni odbor i pregovarački tim osmislio i predložio Vladi KS povećanje plaća kroz otežani uslov rada sa adolescentskim uzrastom, kako u obrazovnom tako i u odgojnom smislu. To bi značilo povećanje od četiri posto za sve nastavnike i stručne saradnike u nastavi – rekao je Šuvalić za Faktor.

PROČITAJTE JOŠ:  Kod Bosanskog Broda pronađena petogodišnja djevojčica iz Njemačke koja je žrtva trgovine ljudima

Kao primjer komparacije plaća u visokom i srednjem obrazovanju, Šuvalić navodi da je najviše zvanje profesora na fakultetu redovni profesor u nastavi koji prima plaću u iznosu od 2.970 KM, dok najviše zvanje u srednjem obrazovanju predstavlja nastavnik viši stručni saradnik koji na toj funkciji prima 1.353 KM. Dakle, profesor u srednjoj školi ima 120 posto manju plaću od profesora na fakultetu.

Međutim, osim što su uposlenici srednjeg obrazovanja potplaćeni u odnosu na uposlenike visokog obrazovanja, oni su u KS po prvi put potplaćeni u odnosu na njihove kolege u drugim kantonima. Predsjednik Sindikata navodi da je to još jedan razlog zbog kojeg je ponuda povećanja plaće Vlade KS neprihvatljiva.

– Nikada do sada se nije desilo da nastavnici u KS imaju manju plaću od nastavnika u srednjim školama u drugim kantonima. Danas je to realnost. Nastavnik početnik u TK od 1. jula ima plaću 1.325 KM, dok trenutno nastavnik u KS ima početnu plaću 1.221 KM – ističe Šuvalić.

PROČITAJTE JOŠ:  Iz kladionice u Mostaru ukradena kasa s novcem

Dakle i sa sedam posto povećanja koje je predložila Vlada KS, nastavnicima početnicima srednjeg obrazovanja u KS plaća bi bila manja u odnosu na nastavnike početnike u TK, jer bi im tim povećanjem osnovna plaća bila 1.306 KM.

– Smatramo da se tako nešto ne smije dopustiti. Po prvi put bi bilo da KS kao motor razvoja BiH, kako ga znaju nazivati pojedini političari iz vladajućih stranaka, na ovaj način nazaduje u odnosu na druge kantone. Prema tome, mi pozivamo Vladu KS da još jednom razmotri svoju ponudu te da se zajedno sa našim pregovaračkim timom dogovori realno povećanje, koje u startu ne smije biti manje u odnosu na druge kantone – poručuje Šuvalić.

Iz Sindikata ističu da će ova situacija vjerovatno rezultirati protestima.

– Kantonalni odbor će uzeti u razmatranje i vjerovatno donijeti odluke o organizovanju protesta za početak školske godine te naravno gledajući da se zadovolje svi zakonski propisi, najaviti generalni štrajk za mjesec septembar – porčuje Admir Šuvalić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture KS.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice...

Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja – Hrasno

Zbog oštećenja trolejbuske kontakt mreže na Mojmilu, trolejbusi u...

Od Ibrahima Hadžibajrića oduzeti stan i garaža u Sarajevu

Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, danas su zaplijenjeni...

Pojedine novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM se povlače iz opticaja

Centralna banka Bosne i Hercegovine povlači iz opticaja novčanice...

Stravičan slučaj u Zenici: Policiji prijavljeno silovanje 16-godišnjakinje u parku pored škole

Informaciju o zastrašujućem slučaju u Zenici zgrozile su bh....