French Open: 3D prenos uživo širom Evrope

- Advertisement -

Panasonic i FFT osnovali su partnerstvo u svrhu prvog emitovanja evropskog sportskog događaja uživo u 3D, s Orange operaterom za Francusku i Eurosport kanalom za druge evropske zemlje

Panasonic je sklopio partnerstvo s Francuskim teniskim savezom (FFT), francuskim operaterom Orange i kanalom Eurosport, koji omogućava prenos Otvorenog prvenstva Francuske Roland Garros uživo, u punoj 3D kvaliteti. Ovo je biti prvi višednevni sportski turnir u Evropi koji se prenosi uživo u 3D.

Roland Garros, koji se održava između 23. maja i 6. juna 2010., jedan je od najprestižnijih događaja na sportskom kalendaru i teniski Grand Slam s najširom evropskom televizijskom publikom. Prvi put u Evropi gledatelji imaju priliku doživjeti turnir u 3D na izabranim prodajnim mjestima, gdje se impresivni doživljaj uz samo tenisko igralište reproducira na televizoru.

3D pokrivanje događaja na Roland Garrosu prenosi se uživo preko ADSL-a i optičke mreže do pretplatnika operatera Orange u Francuskoj, na posebnom kanalu Orange TV. Osim toga, Orange ima mogućnost snimanja i 3D scene u pozadini događaja s profesionalnim kamkorderima koje je omogućio Panasonic, te kreiranja posebnih 3D izvještaja s mjesta događaja. Poseban 3D dokumentarni film nastat će nakon turnira, a prenosit će ga Orange TV kanal.

Također, čitav turnir emitira se u 3D u velikom broju maloprodajnih objekata u Francuskoj. Eurosport prima 3D signal uživo od operatera Orange i prenosi ga satelitskom vezom u više od 3.000 maloprodajnih objekata u 58 evropskih zemalja (osim Francuske), na Panasonic VT20 3D plazma televizorima. Prvi put korisnici u Evropi imaju izvanrednu priliku da istovremeno uživaju u učinku 3D tehnologije na prestižno Otvoreno prvenstvo Francuske cijelo vrijeme trajanja turnira.

Laurent Abadie, CEO i predsjednica kompanije Panasonic Europe, izjavila je: “Naši prvi 50-inčni Full HD 3D Viera televizori i Blu-ray plejeri, koje ćemo ovog proljeća lansirati na evropsko tržište, otvaraju novu eru dubokog doživljaja kućne zabave. Partnerstvo koje su osnovali Panasonic, Orange, Eurosport i FFT bitan je korak u prikazivanju fascinacije ne samo holivudskih filmova već i direktnih prenosa. Mogućnost da se tako prestižan događaj prenosi uživo u 3D pobudit će maštu publike i dati nacrt za budućnost 3D emitiranja.”

Michel Grach, medijski direktor turnira, je dodao: “Od samog početka prikazivanja sporta na televiziji, turnir Roland Garros oduvijek je kročio put inovacijama, i posebno smo ponosni da će se upravo French Open, kao prvi teniski događaj, tako opširno zabilježiti u 3D. Naš mobilni teren čini 3D slike još zanimljivijim, i ljubitelji tenisa širom svijeta imat će priliku doživjeti naš sport kao nikad ranije. Spajanje ovako različitih profesionalnih oblasti u okviru partnera turnira, poput Panasonic-a – s ovako uzbudljivim zajedničkim ciljem – postavlja nova mjerila za tehnološku suradnju u sportu, i obećava velike izglede za razvoj i nove inovacije.”

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Gmail uveo novu funkciju – personalizovani prijedlozi i podudaranje svrhe adrese i imena

Google uvodi poboljšanja u sistem pretrage svog imejl klijenta....

Zuckerberg priprema veliki redizajn

Facebook kakav danas koristi skoro 3 milijarde ljudi uskoro...

Amazonovi dronovi uskoro bi trebali početi s dostavama

Prošlo je skoro desetljeće od kada je Jeff Bezos...

Da li bojler potroši čak 60% struje u domaćinstvu?

Bojleri je najveći potrošač struje u iznenađujuće velikom broju...

[video] Pogledajte ove pokrete ruke i tijela: Kupi smeće, sređuje vam sobu, otvara vrata…

On pronalazi i preuzima predmete (smeće), sređuje dnevnu sobu,...