FOTO Svjetskom premijerom filma “Sljedbenica” otvoren Takmičarski program za igrani film

- Advertisement -

Crvenim tepihom SFF-a večeras su prošetali režiser filma “Sljedbenici” Lukas Valente Rinner, glavna glumica u filmu Iride Mockert, direktor fotografije Roman Kasseroller, te ostali članovi ekipe, a nakon toga su i potpisali fotografije

U Sarajevu je večeras, drugog dana 22. Sarajevo Film Festivala, održana svjetska premijera filma “Sljedbenica”, austrijskog reditelja Lukasa Valente Rinnera, čime je i otvoren Takmičarski program za igrani film, javlja Anadolu Agency (AA).

Tim povodom crvenim tepihom SFF-a večeras su prošetali režiser filma “Sljedbenici” Lukas Valente Rinner, glavna glumica u filmu Iride Mockert, direktor fotografije Roman Kasseroller, te ostali članovi ekipe. Ekipa filma je nakon toga i potpisala fotografije.

Također, crvenim tepihom je prošetao i Stephen Frears jedan od najistaknutijih i najprovokativnijih britanskih reditelja današnjice. Frearsu će inače, večeras biti uručeno Počasno Srce Sarajeva za izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti.

Pored njih na crvenom tepihu su se pojavili i pojedini glumci iz Bosne i Hercegovine, među kojima Jasna Ornela Berry, Emir Hadžihazfizbegović i Moamer Kasumović, ali i brojne druge ličnosti iz bh. javnog života.

PROČITAJTE JOŠ:  Sarajevo: Saobraćajna nesreća kod zgrade Elektroprivrede

Drugi dan Sarajevo Film Festivala počeo je “Kafom sa…” slavnim hollywoodskim glumcem, režiserom i producentom Robert de Nirom, koji je sinoć u Narodnom pozorištu otvorio 22. Sarajevo Film Festival.

De Niru je sinoć u Ljetnom kinu pred oko 3.000 posjetilaca uručeno Počasno Srce Sarajeva koje se po prvi put uručuje za životno djelo. Podsjetimo također, da je Festival otvoren paralelnim projekcijama u Narodnom pozorištu i u Ljetnom kinu, filma “Taxi Driver”, kultnog filmskog ostvarenja Martina Scorsesea, koji je restauriran povodom 40. godišnjice prikazivanja.

No, osim “Kafe sa…” De Nirom, danas je u Multiplex Cinema Cityju prikazan film iz dječijeg programa “Pat i Mat”, českog režisera Mareka Benesa, te je održana i press projekcija austrijskog filma “Sljedbenica”.

U Multiplex Cinema Cityju također je prikazan i film “Scream for me Sarajevo”, bosanskohercegovačkog autora Tarika Hodžića, čime je otvoren i Takmičarski program za dokumentarni film.  Dokumentarni film o Sarajevu pod opsadom, muzici u tom gradu, s akcentom na 14. decembar 1994. i koncert Brucea Dickinsona u BKC-u. O ljudima koji su rizikovali svoje živote da bi svirali pred ljudima koji su rizikovali svoje živote da bi živjeli.

PROČITAJTE JOŠ:  Latif Moćević gost na koncertu svjetske zvijezde Mahera Zaina u Zetri

Prikazan je i drugi film okviru dječijeg programa “Moj život kao tikvica” (My life as a Zucchini”, a radi se o ostvarenju Švicarca Claudea Barrasa.

U okviru drugog dana SFF-a večeras će biti dodijeljeno Počasno Srce Sarajeva Stephenu Frearsu, jednom od najistaknutijih i najprovokativnijih britanskih reditelja današnjice. Frearsu će biti uručeno Počasno Srce Sarajeva za izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti.

Pretpremijerom filma Oslobođenje Skoplja, čiju režiju potpisuju Rade i Danilo Serbedzija, bice okoncan drugi dan SFF-a. Užasi i patnje Drugog svjetskog rata u ovom su gorko-slatkom filmu prikazani iz perspektive jedanaestogodišnjeg Zorana čiji se otac pridružio partizanima kako bi se borio protiv njemačke okupacije, a majka mu, istovremeno, započinje vezu sa njemačkim oficirom.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Turska serija po istinitoj prici “Zlatni kavez”

TV Nova svojim gledateljima od ponedjeljka, 22. januara donosi...

Nastavljen bizaran trend: Umro Džeki Čen?

​Džeki Čen, poznati hongkonški režiser, glumac i borilački majstor,...

Glumac Nenad Cvetko preminuo nakon borbe s teškom bolešću

Nakon borbe s teškom bolešću preminuo je glumac Nenad...

(FOTO) Sergej Trifunović pokazao svoju novu djevojku

Već godinama šira javnost nestrpljiva je da sazna ko...

Večeras se u Sarajevu otvara 14. izdanje Omladinskog Filmskog Festivala

Omladinski Film Festival Sarajevo - OFF svečano se otvara...