Foto: Puštanjem balona u zrak obilježena 25. godišnjica pada Berlinskog zida

- Advertisement -

Puštanjem balona u zrak obilježena 25. godišnjica pada Berlinskog zida

Centralna manifestacija obilježavanja 25. godišnjice pada Berlinskog zida održana je ispred Branderburških vrata gdje se okupilo više stotina hiljada stanovnika Berlina kao i turista, javlja Anadolu agency (AA). Manifestaciji obilježavanja prisustvovali su njemački predsjednik Joachim Gauck, kancelarka Angela Merkel, ministri Vlade Njemačke, predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz, posljednji predsjednik Sovjetskog saveza Mihail Gorbačov, bivši predsjednik Poljske Lech Walesa, bivši premijer Mađarske Miklos Nemeth, kao i druge brojne zvanice…

Ispred Branderbuških vrata postavljena je pozornica sa velikim ekranom na kojem su prikazivane fotografije osoba koje su izgubile život prelazeći sa Istočne na Zapadnu stranu.

U Berlinu je postavljen i ”Lichtgrenze’’ ili Zid svjetlosti sačinjen od osam hiljada helijmskih osvijetljenih balona koji su simbolizirali Berlinski zid koji je 25 godina razdvajao istočnu i zapadnu stranu grada. Zid od balona protezao se 15 kilometara čijim je puštanjem u zrak uz izvedbu Berlinske filharmonije Ode radosti iz Beethovenove 9. simfonije simbolično pao Berlinski zid. Gradonačelnik Berlin Klaus Wowereit poručio je da baloni simbolišu mir i slobodu.

PROČITAJTE JOŠ:  Na parkingu u Hrvatskoj snimio kukca jezivog izgleda: Zna li neko koja je ovo životinja?

Tokom manifestacije obilježavanja pada Berlinskog zida upriličeni su i brojni koncerti. U Njemačkoj se danas obilježava 25. godišnjica pada Berlinskog zida koji je punih 28 godina dijelio Istočnu i Zapadnu Njemačku, a sagrađen je odlukom tadašnjeg komunističkog režima kako bi se spriječio odlazak istočnih Nijemaca u demokratske zapadne zemlje.

Pad Berlinskog zida značio je ne samo ujedinjenje Njemačke nego i početak pada komunističkog režima.

Berlinski zid je bila dugačka barijera koja je odvajala Zapadni od Istočnog Berlina i okružni teritorij Njemačke Demokratske Republike (DDR). Sagradila ga je istočnonjemačka vlast i dobio je propagandistički naziv s pridjevom “antifašistički”. Počeo se graditi 13. avgusta 1961. godine i više je puta nadograđivan. Zid nije bio samo obična bodljikava žica preko visoke ciglene barijere nego je imao ulogu džinovskog betonskog zida koji je opasao zapadni Berlin, praktično podijelio grad, presjekao ulice i razdvojio mnoge porodice i prijatelje.

Zbog sve veće želje za ujedinjenjem otvoren je za neometan saobraćaj 9. novembra 1989. godine, a potom je potpuno srušen. Svega nekoliko sati poslije pada Berlinskog zida bili su otvoreni i drugi granični prijelazi, a deseci hiljada Nijemaca plesali su ispred i na zidu. Istoga dana nakon pada zida u zapadni Berlin prešlo je milion osoba.

PROČITAJTE JOŠ:  Brojne poznate ličnosti na otvaranju lokala Šukija Planjanina, zapjevao i legendarni Josip Pejaković

Pad ove betonske barijere je predstavljao historijski moment u svijetu koji je odredio mnoge političke procese koji su se desili nakon toga, a posebno nadmoć demokratije nad komunizmom.

Zid je bio i oličenje Hladnog rata pa je time i samo rušenje Berlinskog zida označilo početak oslobađanja od komunističke ideologije i struktura ne samo u Istočnoj Njemačkoj, nego u većini do tada socijalističkih država u Evropi.

Tokom 28 godina koliko je postojao Berlinski zid, najmanje je 136 osoba ubijeno u pokušaju da ga prijeđe, a mnogi drugi spriječeni su u tom naumu i završili su u tamnicama, piše Anadolu Agency.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Na parkingu u Hrvatskoj snimio kukca jezivog izgleda: Zna li neko koja je ovo životinja?

Na popularnoj društvenoj mreži Reddit, često nailazimo na zanimljive...

(VIDEO) Jedna tiha i kišna sarajevska večer bez pješaka i vozača

Današnje nevrijeme, koje je naišlo poslije sparine i sunca,...

Vrijeme u BiH: Evo kakve se temperature očekuju sutra

U Bosni i Hercegovini sutra se očekuje sunčano vrijeme....